Koliko košta meso u EU, a koliko u Srbiji?

Indeks cene mesa u Srbiji u 2019. godini bio je znatno niži od indeksa prosečne cene mesa u Evropskoj uniji, pokazuju podaci Evropskog zavoda za statistiku (EUROSTAT).

Prema njihovim podacima, kada se cene mesa u zemljama uporede sa prosečnim indeksom cene mesa u Evropskoj uniji koji iznosi 100, rezultati pokazuju da je u 2019. godini meso bilo najskuplje u Austriji gde je indeks cene iznosio čak 145.

Osim u Austriji, visok indeks zabeležen je i u Luksemburgu gde je iznosio 141, Francuskoj gde je bio 131, zatim u Holandiji sa indeksom od 127, Belgiji sa 125 i Finskoj gde je zabeležen indeks cene mesa 124.

Nasuprot ovim državama, najniži nivo cene mesa među članicama Evropske unije protekle godine zabeležen je u Rumuniji i Poljskoj sa indeksom cena od po 63, dok je u Bugarskoj iznosio 66, a u Litvaniji 71.

U Srbiji je u 2019. godini zabeležen indeks nivoa cene mesa iznosio 67,4.

Kategorije mesa koje su obuhvaćene ovom statistikom su govedina, teletina, svinjetina, jagnjetina, ovčetina, kozje meso, piletina, delikatesi i mesne prerađevine.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

ceneeumesosrbija
Komentari (6)
Dodaj komentar
  • limun

    Pustite indekse..napisite koliko cega se moze da kupi za jedan sat rada..

  • Anonimni

    NEMOJTE TAKO VEC ZA JEDNU PLATU U NEMACKOJ SE KUPI 200KG.MESA A U SRBIJI NEKO NEMA NI50KG MESA VIDITE PO PROCENTIMA ZARADE JA ZA MOJU CELU PENZIJU MOGU DA KUPIM 30KG MESA AU NEMACKU SOCIJALNI SLUCAJEVI MOGU OD POMOCI DA KUPE OKO 100 KG PA KAD POGLEDAMO KOD NAS JE NAJ SKUPLJE

  • bambi

    Jedna mala ispravka. U Srbiji se prodaje crkotina a ne meso. Posto crkotina ne moze da se jede, preradjuje se u suvomesnate kancerogene otrove. Secate se pokvarene junetine iz Argentine. To je ono sto smo uhvatili. A sta mislite sta sve prodje kroz Srbiji.

  • Anonimni

    Laž,čista,bila u kupovala, ce ene su iste kao i u Srbiji samo je kvalitetnije a mesečna primanja neuporediva,tako sram vas bilo što kažete narod

  • Anonimni

    U indekse se ne razumem, meso kupuje na grame, a posto je kilogram pojma nemam jer reklama kaze da je popust -20%. Ili mi ispisu posto je 10 deka. Savremeni lopovi svasta se sete da prevare narod, narocito onaj stariji sloj – penzioneri. Sramota!

  • Anonimni

    Koliko je kupovna moc veca u EU od Srbije? Tj. koliko prosecan gradjanin Srbije, moze zaista da kupi mesa za svoju platu?