Kompanija Ina širi portfelj u Egiptu koncesijom u delti Nila

ZAGREB – Kompanija Ina saopštila je da je u Egiptu dobila odobrenje za kupovinu istražne koncesije East Damanhur na kopnenom delu delte Nila u kojoj će kao partner imati 20 posto udela i tako proširiti svoj portfelj u toj zemlji, objavio je portal Seebiz.

Ina je konačnu saglasnost za kupovinu dobila od Egipatske nacionalne gasne kompanije i tamošnjeg ministra nafte i mineralnih resursa Tareka El Mola.

Ta istražna koncesija će poboljšati dugoročnu održivost Ininog poslovanja u Egiptu u plinski bogatom području delte Nila gde već postoji proizvodna infrastruktura, saopštila je Ina.

Inicijalno istražno razdoblje trajaće tri godine a u slučaju otkrića komercijalnih zaliha ugovor se predviđa proizvodna licenca na 20 godina.

„Ulaskom u novu koncesiju Ina širi svoj portfelj u Egiptu te se stvaraju pretpostavke za novu proizvodnju ugljovodonika posle istražnih aktivnosti. To je u skladu sa našim razvojnim plnovima gde, ulaskom u projekte poput ovog, želimo da nadoknadimo rezerve kompanije i zadržimo proizvodnju“, izjavio je u saopštenju predsednik Uprave Ine Šandor Fasimon.

Ina je u Egiptu prisutna već 30 godina, a aktivnost uglavnom provodi na području Zapadne pustinje gde je samostalna na jednoj, a partner na tri koncesije.

Prošle godine Ina je u Egiptu proizvodila 1838 barel ekvivalenata nafte dnevno.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Komentari (0)
Dodaj komentar