Kompanije u Japanu neće žene na rukovodećim mestima

Nijedna japanska kompanija se nije prijavila za program subvencija namenjen promovisanju većeg broja žena na vodećim funkcijama u preduzećima, saopštio je jedan neimenovani japanski zvaničnik.

To je, kako ocenjuje agencija Frans pres, sramotan udarac za nastojanja zvaničnog Tokija da podstakne privredni rast pomoću uključivanja većeg broja žena u radnu snagu.

Očekivalo se da će se na stotine kompanija prijaviti za dobijanje finansijskih sredstava u zamenu za dostizanje zacrtanog angažovanja i obuku žena za vodeće pozicije u kompanijama. U okviru plana, predstavljenog prošle godine, svaka uspešna kompanija bi dobila po 300.000 jena (2.500 dolara) kompenzacije.

„Međutim, 120 miliona jena iz budžeta opredeljenih za 500 kompanija, koliko je prognozirano da će se prijaviti za ovaj program, ostalo je neiskorišćeno“, rekla je portparolka japanskog ministarstva zdravlja, koje je nadziralo ovaj program.

Za tako loš rezultat, portparolka je okrivila stroge uslove kvalifikovanja za ovaj program, navodeći da to „nije dobar program“.

Ova nepovoljna vest dolazi u trenutku nakon što je japanski premijer Šinzo Abe na zasedanju Ujedinjenih nacija u NJujorku obećao nove inicijative za osnaživanje pozicije žena, navodi francuska agencija.

Japan ima jednu od najnižih stopa učešća žena u radnoj snazi u razvijenom svetu, a većina ekonomista se slaže da je toj zemlji očajnički potrebno povećanje ženske radne snage, budući da populacija ubrzano stari.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

japankompanijezene
Komentari (0)
Dodaj komentar