Koncesija za HES Gornja Drina pred Ustavnim sudom BiH

SARAJEVO – Dvadeset i četiri poslanika stranaka iz Federacije BiH u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine podnela su zahtev Ustavnom sudu zbog odluka Republike Srpske o dodeli koncesije Elektroprivredi Srbije putem pregovaračkog postupka za izgradnju i korišćenje tri hidroelektrane na Drini.

Reč je izgradnji HE „Buk Bijela“, „Foča“ i „Paunci“ na reci Drini, u opštini Foča.

Ti poslanici tvrde da donošenje navedenih odluka i rešenja o dodeli koncesije i zaključenje ugovora o koncesiji predstavlja „aktivnosti suprotne Ustavu BiH“, prenosi portal indikator.ba.

Predstavnica srpskog naroda u Domu naroda parlamenta BiH Dušanka Majkić izjavila je za agenciju Srna da zahtev grupe poslanika stranaka iz Federacije BiH nije iznenađujući i da ima za cilj da se zaustavi svaki ekonomski napredak u izgradnji Republike Srpske.

„Hajka koja je u Sarajevu podignuta ovih dana zbog koncesije za izgradnju hidroenergetskog sistema Gornja Drina je pokušaj da se ovaj projekat, toliko značajan za Republiku Srpsku, osujeti, ali još više da se onemogući svaka veća ekonomska saradnja između Republike Srpske i Srbije“, istakla je Majkić.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Komentari (0)
Dodaj komentar