Konditorska industrija – skriveni dragulj privrede

KOPAONIK – Srpska konditorska industrija uspela je da prevaziđe sve probleme sa kojima se suočila i po rezultatima koje beleži prestavlja skriveni dragulj srpske privrede, a ulaganje u inovacije i razvoj takođe će biti u fokusu i u ovoj oblasti u narednom periodu, rečeno je na panelu na KBF 2020.

Na Panelu „Konditorska industrija Srbije“ na Kopaonik biznis forumu, direktor predstavništva Atlantik grupe u Srbiji Vladimir Čupić rekao je da ova industrija raste i da ima velike potencijale.

„Konditorska industrija, suočena sa konkurencijom, uspela je da izraste u skriveni dragulj srpske privrede“, rekao je Čupić.

Generalni director Barry Callebaut SEE Stojan Kamera rekao je da je tržište u regionu kosolidovano i da je srpska konditorska industrija uspela da prevaziđe sve nedaće, a da bi inovacije trebalo da budu ključna tačka u strategijama kompanija koje posluju u ovoj oblasti.

Generalni direktor „Jafe“ Bojan Knežević rekao je da u toj kompaniji nastoje da ulažu u istraživanje i razvoj.

Ističe da dobre rezultate ostvaruju zahvaljujući dobroj organizaciji i ulaganjem u ljude.

„Imamo dobru industriju koja kreira dodatu vrednost i ima šta da kaže, što je jako bitno“, rekao je Knežević.

Generalni direktor PepsiCo West Balkans Nenad Miščević istice da je ova oblast potcenjena u odnosu na neke druge i da nije dovoljno prepoznatljiva.

„Mi donosismo zlatne medalje i u konditorskoj industriji smo reprezentacija Srbije u najboljem izdanju… Moramo da postanemo proizvodni habovi i tako ćemo doći do ulaganja u istrazivanje i razvoj“, rekao je Miščević dodajući da je ljudski potencijal veoma važan.

Generalni direktor Bambija Dragan Stajković osvrnuo se na problem sa uvođenjem taksi od strane prištinskih vlasti, navodeći da su one nanele štetu konditorskoj industriji.

„Uspeli smo to da nadomestimo i imamo prostora za dalji rast. Razvili smo kadrove, a sledeći korak treba da nam bude ulaganje u razvoj i kadrove“, rekao je on.

Ističe da je konditorska industrija prešla mnoge faze i ušla u fazu većeg ulaganja.

Direktor Centralnih finansija za Srbiju i Makedoniju Atlantik Grupe Zoran Daljević takođe je ukazao na važnost inovacija i novih tehnologija.

„Mi kroz tehnološke inovacije razvijamo nove proizvode konditorske industriije, koja ostvaruje suficit“, rekao je Daljević, ističuhi da ta industrija više izvozi nego uvozi i da to daje perspektivu za dalji razvoj.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Komentari (0)
Dodaj komentar