Konferencija SRBATOM „Nuklearna sigurnost danas“ 2. decembra

BEOGRAD – Direktorat za radijacionu i nuklearnu sigurnost i bezbednost Srbije (SRBATOM) organizovaće 2. decembra onlajn konferenciju „Nuklearna sigurnost danas – Nuklearna energija i tehnologija, mogućnosti i rešenja“.

SRBATOM organizuje konferenciju na svom Jutjub kanalu https://www.youtube.com/watć?v=UYhHjApmxIs, od 10.30 časova.

U okviru prvog panela „Nuklearna energija-danas i sutra“ na konferenciji će govoriti stručnjaci iz inostranstva koji će prezentovati svoje viđenje korišćenja i upotrebe nuklearne energiju u svetlu globalne energetske krize, povećanja zagađenja i sa aspekta sigurnosti i bezbednosti.

Na drugom panelu „Nuklearne tehnologije u službi zaštite životne sredine“ razgovaraće se o tome kako Međunarodna agencija za atomsku energiju reaguje na zagađenje plastikom kroz njeno recikliranje korišćenjem tehnologija zasnovanih na jonizujućem zračenju i monitoringom radioaktivnosti u morima i okeanima.

Na panelu „Nikola Tesla i rendgenski zraci“ govoriće se o malo poznatim podacima iz života i rada ovog naučnika.

Konferenciju će otvoriti potpredsednica vlade i ministarka kulture i informisanja i predsednca Odbora SRBATOM-a Maja Gojković i direktor SRBATOM-a, koordinator za vezu sa MAAE, Slađan Velinov.

Neki od učesnika konferencije su viši stručnjak za nuklearnu energiju i energetsku politiku pri Svetskom informativnom servisu za energiju (WISE) Jan Haverkamp, predstavnica Međunarodne agencije za atomsku energiju Celina Horak , predstavnik Svetske nuklearne Asocijacije (WNA) Jonathan Cobb , Mićael Pravica sa Univerziteta u Nevadi, zamenik direktora Muzeja Nikola Tesle u Beogradu Branimir Jovanović, Jelena Jovanović Simić viši kustos Muzeja nauke i tehnike, kao i mnogi drugi.

SRBATOM konferenciju „Nuklearna sigurnost danas“ organizuje već treću godinu zaredom sa ciljem da pruži više informacija o nuklearnoj energiji, s obzirom na to da nas manjak informacija i znanja često sprečava da shvatimo i koristimo vrednosti nuklearnih tehnologija za čovečanstvo.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Komentari (0)
Dodaj komentar