Kongres o održivoj arhitekturi od 8. do 10. oktobra

BEOGRAD – Održivi, ekološki i energetski efikasan pristup u arhitekturi, uz upotrebu obnovljivih izvora energije, savremenih tehnologija i sistema građenja biće glavne teme četvrtog međunarodnog kongresa Održiva arhitektura-energetska efikasnost, koji će se od 8. do 10. oktobra održati u Jugoslovenskoj kinoteci u Beogradu.

Kako je rečeno na današnjoj konferenciji za novinare u Privrednoj komori Srbije, sadržaj kongresa, osim deset predavanja eminentnih domaćih i svetskih predavača, činiće izložba novih tehnologija, proizvoda i materijala koji se primenjuju u održivoj i energetski efikasnoj arhitekturi, kao i dodela nagrada mladim arhitektama i studentima na međunarodnom konkursu Mikro eko kuća 2021.

Rukovodilac Centra za cirkularnu ekonomiju Privredne komore Srbije (PKS), koja je institucionalni partner kongresa, Siniša Mitrović je naveo da je ono što će se videti na kongresu zapravo dizajniranje budućnosti.

„Ekološka gradnja je važna jer stanovanje i graditeljstvo generišu više od 30 odsto otpada, troše više od 36 odsto energije, a 30 odsto emisije ugljen-dioksida dolazi iz ove dve oblasti“, istakao je on.

Ukazao je da je koncept ugljenične neutralnosti postao globalno obavezujući i da Srbija sada formira svoj regulatorni okvir u ovoj oblasti.

U tom smislu prvo je donet Zakon o klimatskim promenama a onda i paket zakona o obnovljivim izvorima energije i energetskoj efikasnosti.

Kongres organizuju Uduženje Ekokult i magazin za eko arhitekturu i kulturu Eko kuća u saradnji sa Arhitektonskim fakultetom Univerziteta u Beogradu, Arhitektonskim fakultetima u Zagrebu i Podgorici i uz sufinansiranje Ministartsva kulture i informisanja.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Komentari (0)
Dodaj komentar