Kongres SAD odobrio podizanje limita duga na 31,4 biliona $

VAŠINGTON – Kongres SAD je uzvojio zakon o povećanju limita zaduživanja savezne vlade za 2,5 biliona dolara, na oko 31,4 biliona dolara, i uputio ga predsedniku DŽou Bajdenu na potpisivanje, čime je sprečeno neizvršavanje finansijskih obaveza države.

Usvajanje zakona usledio je nakon višemesečnog trvenja između demokrata i republikanaca, pri čemu su republikanci nastojali da primoraju Bajdenovu stranku da sama podigne limit duga sa sadašnjeg nivoa od 28,9 biliona dolara, koristeći situaciju za napad na rivale u kampanji za izbore za Kongres, koji treba da se održe 2022, prenosi Rojters.

Prošlonedeljni dogovor između lidera demokratske većine u Senatu Čaka Šumera i njegovog republikanskog kolege Miča Mekonela o tome da se zaobiđu standarna pravila Senata, koja zahtevaju da najmanje 60 od 100 članova tog doma glasa za usvajanje zakone.

Neuobičajeni dogovor koji su postigli Šumer i Mekonel, a odobrila oba doma prošle nedelje, omogućio je da zakon o podizanju gornje granice duga ovog puta bude usvojen u Senatu prostom većinom glasova, što je značilo da demokrate mogu same da ga izglasaju.

Tako je ovaj predlog zakona odobren u Senatu juče sa 50 glasova „za“ i 49 glasova „protiv“, što je otvorilo put Kongresu da sinoć usvoji zakon.

Predstavnički dom predvođen demokratama je ranije odobrio predlog zakona sa 221 glasom „za“ i 209 „protiv“.

Šumer je izjavio da će ovo povećanje pokriti finansijske potrebe vlade do 2023. godine, a američka ministarka finansija DŽenet Jelen je apelovala na Kongres da usvoji podizanje limita duga pre srede.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Komentari (0)
Dodaj komentar