Konte: Pretnje EK disciplinskim postupkom neshvatljive

RIM – Italijanski državni računi se poboljšavaju uprkos usporavanju privrede i ne opravdavaju sankcije Brisela, navodi italijanski premijer Đuzepe Konte u pismu liderima EU, u nastojanju da spreči disciplinske mere protiv Italije.

„Ne nameravamo da tražimo izuzetke ili ustupke u pogledu propisa“, piše u pismu objavljenom danas na internet stranici italijanske vlade, a prenosi agencija Rojters.

Premijer je napisao da će budžetski deficit Italije u 2019. godini, za koji se trenutno predviđa da će iznositi 2,4 odsto BDP-a, biti „znatno bolji“ od predviđenog.

Konte je, takođe, naveo da će strukturni deficit, iz kojeg su isključeni jednokratni prihodi i rashodi, pasti za 0,2 procentna poena sledeće godine.

Dodaje i da su pretnje Evropske komisije pokretanjem disciplinskog postupka neshvatljive s obzirom na nedavna obećanja vlade u Rimu, i dodaje da EU svojim propisima kažnjava italijanske napore za jačanje ekonomskog rasta.

„Italija će, u interesu svojih građana i drugih evropskih građana, voditi pažljivu i konzistentnu budžetsku politiku“, rekao je Konte, koji će se danas sastati sa svojim partnerima iz EU na početku dvodnevnog samita u Briselu.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Komentari (0)
Dodaj komentar