Kopač: Energetske reforme u Srpskoj brže nego u FBiH

BANJALUKA – Janez Kopač, direktor Sekretarijata Energetske zajednice u Beču, smatra da, uprkos svemu, u BiH postoji napredak u energetskom sektoru, posebno u Republici Srpskoj, gde, kako kaže, reforme idu dosta brže nego u Federaciji BiH.

„Republika Srpska usvojila je dosta moderan Zakon o električnoj energiji i moderan zakon kojim se reguliše tržište gasa. Zakonodavne mere vezane za energetsku efikasnost idu brže u Republici Srpskoj, Federacija BiH tu ima problem“, rekao je Kopač za RTRS u emisiji posvećenoj predstojećem Samitu energetike „Trebinje 2021“.

Glavna tema ovogodišnjeg Samita, koji se održava 20. i 21. maja pod sloganom „Hibridna energetska budućnost“, tiče se smernica koje treba da pokažu kojim putem elektroprivrede u BiH treba da se kreću kako bi do 2050. izbacile ugalj iz proizvodnje električne energije, prenosi Nezavisne novine.

Luka Petrović, generalni direktor MH Elektroprivrede Republike Srpske, rekao je u emisiji RTRS da su svet, Evropa i Energetska zajednica zauzele stav da se pribegava alternativnim izvorima proizvodnje električne energije koji moraju da imaju nov način proizvodnje, upravljanja ili čuvanja te energije.

„Moramo da se naviknemo da proizvodimo električnu energiju bez termoelektrana“, poručio je Petrović i dodao da ERS razvija projekte u tom pravcu i da će se izgradnjom novih energetskih izvora izvršiti lagani prelaz sa jednog na drugi način proizvodnje.

On je podsetio da je u ERS-u urađena reorganizacija distributivnih preduzeća na najvišem nivou i najavio reorganizaciju proizvodnih preduzeća.

Prema njegovim rečima, „zbog toga je važno da čujemo na samitu kako su to u regionu uradili i da probleme kroz koje su oni prolazili mi ne prolazimo“.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Komentari (0)
Dodaj komentar