Kopač: Srbija kupuje ruski gas po najpovoljnojoj ceni

BEOGRAD – Nijedan kupac ruskog gasa u ovm momentu nema povoljniju cenu od Srbije, ocenio je direktor Sekreterijata Energetske zajednice Janez Kopač i ocenio da je to dokaz da gas nije samo ekonomsko pitanje, već je i stvar politike.

Kopač je istakao da je cena od 270 dolara za 1.000 kubika gasa neverovatno povoljna u uslovima kada vlada svetska energetska kriza.

„Vervatno nijedan kupac gasa iz Rusije u ovom momentu nema povoljniju cenu, koja je daleko ispod tržišne. To govori da gas iz Rusije nije samo ekonomsko, nego i političko blago sa svim onim što nosi sa sobom, jer nema besplatnog ručka, kako se u poslu kaže“, rekao je on u intervjuu za list „Politika“.

Objasnio je da je za ovako povoljnu cenu zaslužna politika predsednika Aleksandra Vučića.

Cena ovog energenta ostaće za našu zemlju nepromenjena do aprila, kako je dogovoreno sa predsednikom Rusije Vladimirom Putinom, a Kopač kaže da bi do tada cena gasa na globalnom tržištu trebalo da padne.

Dodao je da je nemoguće predvideti kako će se za šest meseci cena gasa na tržištu odraziti na Srbiju i kakve će uslove naša zemlja tada dobiti.

Kada je reč o „Turskom toku“ kojim bi se prodavao i neki drugi gas, a ne ruski, Kopač smatra da bi pristup treće strane do „Turskog toka“ bio povoljan za Srbiju.

„U ovom momentu sigurno niko od njih nema jeftiniji gas, ali gasni biznis je trka na duge staze i pokazalo se da i „Gasprom“ funkcioniše drugačije u uslovima konkurencije“, objasnio je on.

Upitan da prokomentariše gradnju nuklearke u Srbiji, Kopač je ocenio da je to kompleksan projekat, čija bi realizacija trajala mnogo godina i iziskivala dosta sredstava.

On je ocenio i da Srbija trenutno nema dovoljno stručan kadar za izgradnju nuklearke, što, kako kaže, u staroj Jugoslaviji nije bio slučaj.

Smatra i da Srbija ima više potencijala za male modularne reaktore, ali da ta tehnologija nije dovoljno razvijena ni u Rusiji, ni u drugim naprednim zemljama.

Kopač je rekao i da sa 30. novembrom njemu ističe mandat na čelu Energetske zajednice, ali da još uvek ne zna gde će nastaviti karijeru.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Komentari (0)
Dodaj komentar