Kosovo krši odredbe CEFTA

Ministarstvo trgovine Srbije ocenilo je danas da je jednostranom primenom recipročnih mera kosovska strana prekršila odredbe CEFTA sporazuma o rešavanju spornih situacija i najavilo da će se o tom problemu razgovarati u okviru te organizacije.

U tom ministarstvu agenciji Beta je rečeno da je kosovska carina počela da vraća kamione koji prevoze opasan teret na Kosovo i Metohiju sa administrativne linije, obrazlazući tu meru time da Srbija ne priznaje ADR sertifikate koje Priština izdaje njihovim vozilima i vozačima prilikom dostave opasnog tereta iz Srbije na KiM.

„KiM nije ugovorna strana Evropskog sporazuma o medjunarodnom drumskom prevozu opasnog tereta koji predvidja odgovarajuću proceduru za izdavanje ovih sertifikata od strane članica ovog sporazuma“, navode u resornom ministarstvu.

O tom problemu razgovaralo se na posebnom sastanku uz prisustvo predstavnika Evropske unije 18. februara ove godine u Briselu, a takodje i na CEFTA sastanku Potkomiteta za necarinske mere 3. marta ove godine.

Naglašeno je, kako navode u Ministarstvu trgovine Srbije, da treba imati u vidu da se prilikom rešavanja ovog, kao i drugih spornih pitanja moraju poštovati obaveze Srbije koje su odredjene medjunarodnim i domaćim pravom.

Ministarstvo trgovine i industrije Kosova uvelo je reciprocitet sa Srbijom i usvojilo je pre nekoliko dana odluku o nepriznavanju uverenja neophodna za transport opasnih materijala i nafte koja izdaje Srbija.

U odluci piše da je Carina Kosova dužna da sprovede tu meru tako „što neće priznati ADR uverenja koja izdaju srpske vlasti“ i da odluka stupa na snagu datum potpisivanja.

Vlada Kosova dala je ranije Vladi Srbije rok da do kraja marta prizna ADR uverenja neophodna za transport opasnih materija kroz Srbiju, izdata u Prištini, i navela da će u suprotnom uvesti reciprocitetne mere i srpskim kamionima blokirati ulazak na Kosovo.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Komentari (0)
Dodaj komentar