Kostreš: Srbija je prevarena, pokrenuti reviziju Energetskog sporazuma

Generalni sekretar Lige socijaldemokrata Vojvodine Bojan Kostreš založio se danas ponovo za raskidanje Energetskom sporazuma sa Rusijom i ocenio da početak gradnje „Turskog toka“ još jednom pokazuje da je Srbija „najgrublje prevarena“, kada je pre devet godina ruskim partnerima „poklonila“ Naftnu industriju Srbije (NIS).

„Dok se navodno pažljivo prati kako se gradi Turski tok, trebalo bi glasno reći da nema i neće ni biti onog Južnog toka koji je prema raznim najavama trebalo da od tranzita gasa godišnje u budžet Srbije sliva preko 200 miliona evra. Nadležni državni organi moraju da utvrde i jasno saopšte ko je sve i u kojoj meri odgovoran za najgoru privatizaciju koja je nanela i još nanosi ogromnu štetu Srbiji“, naveo je Kostreš u saopštenju.

On je upitao kako nadležni uopšte mogu da razmišljaju o tome da se Srbija priključi projektu „Turski tok“, dok se ne vidi kako će biti obeštećena zbog nepostojanja „Južnog toka“.

„Već dve i po godine je poznato da nema ništa od Južnog toka i da je, pored obećanja da Kosovo neće biti nezavisno, reč o šarenoj laži na osnovu koje su Ruska Federacija i njena kompanija Gasprom preuzeli NIS 2008. godine procenjen na 2,2 milijarde evra za svega 400 miliona evra, sa sve našim rezervama nafte i gasa vrednim sedam milijardi evra. Medjutim, ništa ništa nije učinjeno da se interesi naše zemlje zaštite“, naveo je Kostreš.

Dodao je da to ne sprečava NIS da domaću naftu i gas crpi po najnižoj rudnoj renti u Evropi od svega tri odsto i godišnje, iako po Zakonu o rudarstvu iznosi sedam procenata, te da godišnje samo po tom osnovu Srbija gubi milione evra.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Komentari (0)
Dodaj komentar