Kovacević: Inflacija znatno veća od povećanja minimalca

BEOGRAD – Najavljena minimalna zarada od 35.000 dinara nije dovoljna da pokrije sve veće cene hrane, roba i usluga, kaže Vladimira Kovačevića iz Narodne stranke i smatra da se prošle godine za manje novca moglo kupiti znatno više.

Smatra da je jedini način prevazilaženja sve većih nadolazećih ekonomskih problema ulaganje u domaću industriju kojom rukovode domaći preduzetnici, kao i unapređenje njene tehnološke operativnosti.

Kovačević je u saopštenju naveo da bi podsticaje direktnim stranim investicijama, koje daju i države u okruženju, trebalo nastaviti samo dok domaće poslovne snage snažnim finansijskim podsticajima ne preuzmu industrijski primat i zamene uvoz.

Dodao je i da u Srbiji cene rastu i zato što na otvorenom svetskom tržištu naglo poskupljuju industrijska dobra i sirovine.

Kovačević tvrdi da je srpska privreda „duboko obolela“ jer, kako kaže, više od 50 odsto prihoda u budžet dolazi od naplate carina i PDV-a iz uvoza, kao i da je inflacija u zamahu.

Takođe, navodi da je kontejnerski prevoz industrijskih sirovina i roba iz Azije poskupeo 6,5 puta i da iznosi između 13.000 evra i 16.000 evra po kontejneru, kao i da je čekanje na isporuku produžilo sa 45 dana na 100 dana i duže, što će sve u naredna dva meseca dodatno opteretiti cene dobara.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Komentari (0)
Dodaj komentar