Kovačević: Novi implus za razvoj celog ZB i investicije

BEOGRAD – Otvaranje kancelarije Međunarodne razvojne finansijske korporacije, DFC, u Beogradu značajan je događaj i predstavlja uvertiru i daje novi implus za dalji razvoj celog Zapadnog Balkana u budućnosti i nove investicije, kaže direktor Republičkog zavoda za statistiku Miladin Kovačević.

Kovačević ističe da je Srbija je u poslednjih četiri- pet godina u ciklusu rasta i razvoja, pa samim tim i u investicionom ciklusu, ali da ipak ceo Zapadni Balkan nije iskoristio priliku da u poslednjih 10 ili 20 godina privuče više privatnog kapitala.

On je za Tanjug rekao da je otvaranje kancelarje DFC-a u Beogradu značajan događaj u sferi ekonomije, ali i politike i da daje novi impuls ukupnom razvoju i investicionom ciklusu.

„Oblasti u kojima će se to najpre ispoljiti su infrastruktura, industrija, poljoprivreda, spominje se energetika, kao i zdravstvo“, kaže Kovačević i dodaje da se zahvaljujući realizaciji projekata u tim oblastima mogu očekivati veliki pomaci na tržištu rada, odnosno veća ponuda radnih mesta.

Ističe da se što se što se infrastrukture tiče, najčešće spominju dva velika projekta- autoput Niš-Merdare- Priština, ali i železnicka veza između Beograda i Prištine.

Što se tiče industrije, ulaganja u podizanje instrijskih kapaciteta, oživljavanje nekadašnjih, takođe bi bila važna, a naročito bi ulaganja bila značajna na jugu Srbije, i teritoriji KiM, ističe sagovornik Tanjuga.

Kovačević kaže i da bi investicije u sektor poljoprivrede, naročito u sferi stočarstva mogle biti korisne, kao i prerada mesa, voća i povrća.

To bi omogućilo nova radna mesta, zapošljavanja i da se se spreči odliv stanovništva u zemlje Zapadne Evrope i da im se da mogućnost da rade i zarađuju u svojoj zemlji.

„U svakom slučaju, sve to će doprineti tome da usledi nova era razvoja i odnosa na Zapadnom Balkanu i normalizaciji odnosa između Beograda i Prištine i stvaranje dobrih uslova za rešavanje političkih pitanja. Koraci koji se čine i koje će podržati američka korporacija predstavljaju u uvertiru u novi razvoj i budućnost Zapadnog Balkana“, zaključio je Kovačević.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Komentari (0)
Dodaj komentar