Kovačević: Reformske mere uvele privredu u zonu rentabilnosti

BEOGRAD – Zaključak studije „Analiza poslovanja javnih i državnih preduzeća u Republici Srbiji 2015-2017“ je da je u javnom sektoru poželjno nastaviti reformske procese, a to je inače i preporuka MMF-a u okviru aranžmana koji sada koristimo, rekao je u izjavi za Tanjug direktor Republičkog zavoda za statistiku (RZS) Miladin Kovačević.

Analizu čiji osnovni nalaz ukazuju na neophodnost ekonomsko-finansijskog i investicionog restrukturiranja javnih preduzeća, kao i privatizacije, pre svega velikih gubitaša iz prerađivačke industrije, uradili su stručnjaci, a pojaviće se kao izdanje RZS.

Prvi čovek ove ustanove kaže da je ovakva analiza interesantan segment sagledavanja performansi naše ekonomije.

„Stručni ljudi su napravili jednu dublju analizu poslovanja javnih preduzeća i ukupne privrede, a takođe i finansijskog položaja tih preduzeća, a zaključak je da je ukupna privreda u 2015. godini ušla u zonu rentabilnosti, zabeležila je neto profit“, kaže on i dodaje da je u tim godinama neto profit privrede bio veći od neto gubitaka ,tako da je i ukupan neto rezultat pozitivan.

On naglašava da je u tom periodu zabeležen rast kod svih indikatora poslovanja, i da je došlo do promene odnosa između stope dobiti i kamatnih stopa.

„Privreda je ušla u zonu neto razduživanja uz istovremeno olakšanje zaduživanja, pa je povećan njen zajmovni kapacitet“, kaže on i dodaje da su u tom period zabeleženi i pozitivni trendovi u poslovanju javnih preduzeća.

„Razlika između privrede i javnog sektora se javlja kod produktivnosti, jer ona je u javnom sektoru takođe rasla, ali je nasleđena kao niska, što je u vezi sa viškom zaposlenih u javnim preduzećima“, rekao je Kovačević.

Javnih preduzeća ukupno je bilo 2017. godine 611 od čega je 15 velikih infrastrukturnih.

„Tu se javlja strukturni problem, jer iako je smanjen broj zaposlenih, zapravo se dogodilo produbljavanje disproporcije i razlike između administrativnih i osnovne delatnosti u javnim preduzećima“, rekao je on i dodao da se razlika između privrede i javnog sektora javlja kod produktivnosti, koja raste i u javnom sektoru takođe ali je nasleđena kao niska.

Studija je, ističe Kovačević, utvrdila da je rastuća zaduženost „jedan od vidljivih problema u javnim preduzećima“ a važan indikator poslovanja u ovim preduzećima je rast investicija.

„U nekim javnim preduzećima ulaganja su i dalje bila manja od amortizacije što upućuje na dalje intenziviranje investicione dinamike, i to će biti sasvim moguće sa novim investicionim ciklusom, odnosno novim investicionim planom o kome se govori“, kaže on i dodaje da je u 2018. godini stopa investicija bila dvostruko veća nego u 2015. godini.

On ističe da su ovi pozitivni trendovi u privredi i javnim preduzećima posledica su uglavnom konsolidacije i reformskih procesa koji su vođeni u ovom periodu, a naročito u 2014. i 2015. godini.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Komentari (0)
Dodaj komentar