Kragujevčani za litar piva u decembru plaćali u proseku 143 dinara

BEOGRAD – Građani Kragujevca su u decembru za litar piva u proseku izdvajali 143,14 dinara, dok su najmanje plaćali građanji Zaječara 111,92 dinara po litru, pokazuju podaci Republičkog zavoda za statitstiku (RZS).

Prema mesečnom izveštaju, cene proizvođača industrijskih proizvoda na domaćem tržištu su u decembru zabeležile pad u odnosu na prethodni mesec.

Posmatrano na nivou industrije, najveći pad su imale u oblastima eksploatacija ruda metala, sirove nafte i prirodnog gasa, dok je rast zabeležen u oblastima prerađivačke delatnosti, proizvodnji prehrambenih proizvoda, proizvodnja kože i predmeta od kože.

Cene proizvođačkih proizvoda poljoprivrede i ribarstva povećane su za 32,1 odsto u decembru, u odnosu na isti mesec 2021. godine,

Najveći uticaj na rast cena, u glavnoj grupi proizvoda poljopriveda i ribarstvo, zabeležen je u grupi žita 22,3 odsto, stoke i živine 36,1 odsto i stočnih proizvoda 81,6 odsto.

Potrošačke cene su u decembru u proseku povećane za 0,5 odsto u odnosu na novembar 2022. godine.

Posmatrano na nivou grupa proizvoda i usluga, rast cena zabeležen je u opremi za stan i tekuće održavanje, stanovanje, voda, električnu energiju, gas i ostala goriva, restorani i hoteli, hrana i bezalkoholna pića, rekreacija i kultura, odeća i obuća, alkoholna pića i duvan i zdravlje, dok je pad cena jedino zabeležen u transportu tokom decembra 2022. godine

Cene ostalih proizvoda i usluga nisu se bitnije menjale.

Cene ugostiteljskih usluga na ukupnom nivou u proseku su zabeležile rast od 2,3 odsto, u decembru u odnosu na novembar 2022.

Sa druge strane, rast je najviše ostvaren prlikom plaćanja prenoćišta, hrane, bezalkoholnog i alkoholnog pića.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Komentari (0)
Dodaj komentar