Krkobabić: Definisaćemo novu politiku regionalnog razvoja

Ministar za regionalni razvoj Srbije Milan Krkobabić razgovarao je danas sa predstavnicima akreditovanih regionalnih razvojnih agencija o definisanju nove politike regionalnog razvoja koja će isticati specifičnosti odredjenih delova.

On je posle sastanka sa predstavnicima agencija iz Subotice, Kragujevca, Užica i Novog Pazara novinarima rekao da je prvi cilj izrada mape regiona jer postojeća koja je napravljena pre više godina nije „adekvatna, ne uvažava specifičnosti regiona i ne pruža mogućnost da se stvari menjaju“.

„Hoćemo preciznu mapu reona, zaokružene celine na kojima će se videti industrija, poljoprivreda i turizam sa gravitacionim centrima da bi mogli da definišemo šta možemo da učinimo“, rekao je Krkobabić.

Dodao je da se o izradi mape složio sa sagovornicima i da će se novom politikom regionalnog razvoja razrešiti „ključna dilema da li je Srbija tri grada – Beograd, Novi Sad i Niš, ili 4.700 naselja, ali ne deklarativno ili na papiru“.

To praktično znači, kako je rekao, rešavanje egzistencijalnih pitanja, posebno u rubnim delovima gde će se definisati mala, srednja i porodična preduzeća.

„Porodična gazdinstva ćemo proširivati formiranjem zadruga kako bi postali robni proizvodjači“, rekao je Krkobabić.

Naveo je da će do kraja godine biti usvojen zakon o socijalnom preduzetništvu koji je važan za marginalizovane socijalne grupe „koje niko neće na tržištu rada“.

On je rekao da se drugi deo nove politike odnosi za infrastrukturu koja će se graditi, posebno atarski putevi koji vode od kuće do njive, zatim elektro, vodovodna i kanalizaciona mreža i mobilna telefonija.

„U prvi plan ističem zaštitu životne sredine i proizvodnju zdrave ekološke hrane, a treći segment ove politike je obezbedjivanje zdravstvene i socijalne zaštite i obrazovanja, primerenog i dostupnog svima u tim sredinama, kao i definisanje politike kulturnog razvoja i sportskih aktivnosti“, rekao je Krkobabić. 

Istakao je da u 70 odsto sela ne funkcionišu domovi kulture.

Nova politika ravnomernog regionalnog razvoja koja uvažava specifičnosti biće, prema njegovim rečima sinteza svih ostalih politika koje Vlada Srbije definiše.

Dodao je da će regionalne agencije biti okosnica za praktičnu realizaciju te politike koja „mora da bude pretočena u sredstva jer bez novca neće moći da se realizuje taj koncept“.

Predsednik Skupštine asocijacije akreditovanih razvojnih agencija Slavko Lukić istakao je da zahvaljuje ministru Korkobabiću što je „prepoznao agencije kao partnera u sprovodjenju i koordinaciji raznih politika koje se presecaju na regionalnom nivou“. 

„Postojeći modeli regionalnog razvoja su zadržavali, čak i povećavali regionalne razlike. Po novom modelu subvenicije će biti vezane za specifičnosti regiona“, rekao je Lukić.

U Srbiji od 2002. godine, prema njegovim rečima ima 16 akreditovanih regionalnih agencija koje uglavnom pokrivaju upravne okruge.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Komentari (0)
Dodaj komentar