Krugman: Globalna recesija ove godine, nemamo efikasan odgovor

DUBAI – Postoji velika šansa da svetska ekonomija sklizne u recesiju ove godine, smatra Nobelovac Pol Krugman.

Na pitanje da li bi investitori trebalo da očekuju recesiju u narednim mesecima, Krugman je na Svetskom samitu vlada u Dubaiju odgovorio:

„Mislim da postoji prilično dobra šansa da ćemo imati recesiju krajem ove (ili) naredne godine“.

Smatra da je malo verovatno da samo „jedna velika stvar“ izazove ekonomski pad, već da će niz ekonomskih usporavanja povećati verovatnoću posrtanja globalne ekonomije.

„Glavni problem je uvek bio to da nemamo efikasan odgovor ako stvari uspore“, ocenio je on, dodajući da je evrozona sada „mesto koje je izgleda stvarno blizu recesije“.

Evropska komisija je krajem prošle nedelje oštro umanjila prognoze ekonomskog rasta evrozone za 2019. i 2020. godinu.

Komisija je saopštila da će rast evrozone usporiti na 1,3 odsto ove godine sa 1,9 odsto iz 2018. godine, a da će u 2020. zabeležiti rast od 1,6 odsto.

Procene su znatno manje optimistične od prethodnih prognoza EK, objavljenih u novembru, kada je Brisel očekivao da će evrozona ove godine porasti za 1,9 odsto, a 2020. godine za 1,7 odsto.

Tržišni posmatrači su sve zabrinutiji zbog izgleda ozbiljnog ekonomskog pada narednih meseci, s obzirom na dugotrajni trgovinski rat između SAD i Kine koji pogađa poslovno i potrošačko raspoloženje.

Većina ekonomista, kao i svetska poslovna elita, slažu se da ekonomski rast usporava, ali se kreatori politika nadaju blagom opadanju rasta i mekom prizemljenju, a ne potpunoj recesiji.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Komentari (0)
Dodaj komentar