„Kupite kripto ako ste spremni da izgubite sav novac“

Kriptovalute „nemaju suštinsku vrednost“ i ljudi koji ulažu u njih trebalo bi da budu spremni da izgube sav novac, izjavio je guverner Banke Engleske (BoE) Endrju Bejli.

„One (kriptovalute) nemaju suštinsku vrednost. To ne znači reći ljudima ne polažite vrednost u njih, jer mogu imati eksternu vrednost. Ponoviću još jednom vrlo otvoreno – kupite ih samo ako ste spremni da izgubite sav novac“, rekao je Bejli na konferenciji za štampu u četvrtak upitan o rastućoj vrednosti virtuelnog novca, prenosi CNBC.

Digitalne valute poput bitkoina, etera i čak dodžkoina su ove godine u „sprintu“, što podseća neke investitore na kripto mehur iz 2017. godine, kada je bitkoin „eksplodirao“ na 20.000 dolara da bi godinu dana kasnije potonuo na samo 3.122 dolara, dodaje američka tv stanica.

Bejlijevi komentari poklapaju se sa sličnim upozorenjem Uprave za finansijsko ponašanje Ujedinjenog Kraljevstva (FCA).

„Ulaganje u kripto imovinu ili investicije i pozajmice povezane sa njima, uglavnom podrazumevaju preuzimanje vrlo visokih rizika s novcem investitora“, objavio je britanski nadzorni organ za finansijske usluge u januaru.

Belji je pre preuzimanja dužnosti guvernera BoE, bio glavni izvršni direktor FCA.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

bitkoinkriptovalutenovac
Komentari (3)
Dodaj komentar
  • nen.

    Ako zadrzis recimo bitkoin za sebe i ne prodajes ga jer kako kazes postaces milioner i onda to urade svi ili vecina, ta valuta ce propasti.Moja filozofija je kupi kad je jeftino i prodaj kada je skupo.Dakle skidanje kajmaka.Krenuo sam sa 600e u Januaru i sada imam 2500e.Sada radim sa njihovim parama svojih inicijalnih 600 sam povikao nazad.Nema garancija za nista na svetu pa ni za kripto valute.Ulazes koliko si spreman da izgubis.Mozda ovo i jeste prevara, ali do sada mnogi su pokupovali stanove od kriptovaluta, a stan je pravi nije virtualan .

  • Anonimni

    Iza svake cene proizvoda i vrednosti, stoji covek. Nijedna cena proizvoda ili vrednost se ne stvara sama, vec neko mora da proceni a zatim i odredi njenu vrednost. Upravo zato sto niko ne stoji iza bitkoina, a verujem da ipak stoji i manipulise njegovom cenom, bitkoin ima velike oscilacije u ceni, i zato je nepraktican za upotrebu. Da bi nesto moglo biti sredstvo placanja i da bi bilo prihvaceno, mora postojati centralni sistem koji ce iza njega stajati i pruziti garancije za njegovu vrednost. Bitkoin je obicna prevara a i kao valuta i nacin placanja ima ogromne nedostatke niko od ozbiljnih, ekonomista finansijskih cinilaca, investitora, vlada drzava, ne ulaze u bitkoin niti razmatra njegovo koriscenje sa razlogom. Drugo, da bi dosli do bitkoina, mora se platiti, i to pravim novcem i necim sta ima pravu vrednost. I cilj svakoga ko ima bitkoin nije da ga zadrzi i navodno se obogati kako kazete, nelogicno je prodati nesto ako vec tvrdite da ce za godinu dana vredeti mnogo vise, zasto bi onda prodavali i zasto zelite da ga se oslobodite. Ako vec imate bitkoin u svom posedu, zadrzite ga za sebe i za kodinu dana cete biti milioneri. Ne razumem zbog cega bi vi nekome dali da se obogati umesto vas, osim ako samo ne zelite da se sto pre oslobodite neceg bezvrednog i prevarite nekoga za pravi novac, koji ima pravu vrednost. Eto, za manje od 5 minuta ste dobili objasnjenje koje i laik moze da razume.

  • David

    kako nemaju vrednost koliko trenutno košta i koliko se od tog vašeg „balona“ održao. To što ne razumete kako funkcioniše je nešto drugo ne može za 5 minuta da se objasni