Le Mer: Američke pretnje tarifama neprihvatljive

PARIZ – Najnovije američke pretnje tarifama na francuske proizvode su „neprihvatljive“ i Evropska unija je spremna da objavi uzvratne mere, izjavio je danas francuski ministar finansija Bruno Le Mer.

Američka vlada je najavila sinoć moguće uvođenje 100-procentnih kaznenih dažbina na 2,4 milijarde dolara vredan uvoz šampanjca, ručnih torbi, sira i drugih francuskih proizvoda, pošto je zaključila da će novi francuski porez na digitalne usluge naneti štetu američkim tehnološkim kompanijama.

„U slučaju novih američkih sankcija, Evropska unija bi bila spremna da uzvrati“, rekao je Le Mer za Radio Klasik, javlja Rojters.

Zamenica francuskog ministra ekonomije Anjes Panije-Runaše je povodom pretnji Vašingtona rekla za Radio Sud da će zvanični Pariz biti spreman da se bori i da neće odustati od plana o uvođenju digitalnog poreza.

Francuska je najavila uvođenje poreza od tri odsto na prihode veće od 25 miliona evra koje kompanije ostvaruju u toj zemlji pružanjem digitalnih usluga, kao i na prihode iznad 750 miliona evra koje te firme zarađuju širom sveta poslujući iz Francuske, podseća Rojters.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Komentari (0)
Dodaj komentar