Lekovi: poslanici Evropskog parlamenta glasaju za suzbijanje nestašice i nejednakosti pristupa

Evropski parlament je danas izglasao obavezu farmaceutskih kompanija da se čuvaju nestašica i promovišu razvoj pristupačnijih generičkih lekova, istovremeno podstičući razvoj novih antibiotika.

Tekst o kojem su glasali poslanici Evropskog parlamenta na plenarnoj sednici u Briselu biće predmet pregovora sa državama članicama posle evropskih izbora juna.

Dugo očekivan i nekoliko puta odlagan, ovaj zakon predložila je Evropska komisija u aprilu 2023. i odmah ga je kritikovala farmaceutska industrija koja je u njemu videla rizik od „sabotaže“ istraživanja i razvoja.

Cilj je pomoći u smanjenju nestašice zaliha ili napetosti u snabdevanju određenim lekovima kao što su antibiotici koji se široko propisuju, na primer amoksicilin, ali i paracetamol ili pilula za abortus.

Tekst izglasan u sredu zahteva od kompanija da brzo prijave moguće nestašice zaliha i da uspostave planove za sprečavanje nestašice, počevši od od 200 „kritičnih“ aktivnih supstanci koje je nedavno nabrojao Brisel.

Reforma takođe namerava da lekove učini pristupačnijim, ubrzavajući dolazak generičkih lekova: smanjuje se na devet i po godina period zaštite podataka i komercijalne ekskluzivnosti leka, tokom kojih je nemoguć plasman jeftinijih generičkih lekova.

Evropska komisija je prvobitno predložila da to bude osam godina.

Uprkos određenim poboljšanjima u prvobitnom tekstu, „teško je razumeti kako smanjenje podsticaja za istraživanje i razvoj novih lekova i vakcina može biti u interesu Evrope ili evropskih pacijenata“ – reagovala je danas Evropska farmaceutska federacija.

Produženje zaštite će, međutim, biti odobreno proizvođačima lekova koji budu odgovarali „nezadovoljenim zdravstvenim potrebama“ ili za lečenje retkih bolesti – u tom slučaju do 11 godina.

Još jedan izazov na koji zakonodavstvo želi da se pozabavi je rezistenstnost bakterija na antibiotike koja uzrokuje oko 35.000 smrtnih slučajeva u EU godišnje.

Da bi se podstakao razvoj novih antibiotika koji se pokazuju neisplativima jer su namenjeni umerenoj upotrebi, tekst uvodi kontroverzan „sistem prenosivih vaučera ekskluzivnosti“.

To omogućava kompaniji da, u zamenu za razvoj novog antibiotika, produži za jednu godinu period tokom kojeg ima ekskluzivnost na prodaju drugog profitabilnijeg proizvoda, ili da preproda taj „vaučer“ drugoj kompaniji.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Komentari (0)
Dodaj komentar