Letnja oseka investicione aktivnost na BELEX-u

BEOGRAD – Na domaćem tžištu akcija je opala investiciona aktivnost poslednjeg trgovačkog dana u nedelji, što je uobičajeno na startu sezone letnjih godišnjih odmora.

Ukupan promet na Beogradskoj berzi iznosio je tek 10,9 miliona dinara (92,9 hiljada evra).

Berzanski indeksi su takođe skliznuli na dnevnom nivou, ali su na nedeljnom ostali u plusu.

BELEX 15 je pao za četvrtinu procenta na 837,51 poen, dok je u odnosu na prošli petak ipak jači za skoro 0,4 procenta. BELEXlajn na sedmičnom nivou takođe u dobitku, i to za 0,2 odsto, iako je danas oslabio za petinu procenta na 1.686,34 poena.

Gotovo sve akcije kojima je trgovano zabeležile su pad.

Vrednost „Dunav osiguranja“ opala je za 0,3 odsto na 1.333 dinara, uz solidan promet od skoro 4,6 miliona dinara, a akcije Aerodroma „Nikola Tesla“ su se spustile za nepunih 0,1 posto na 1.499 dinara uz realizaciju od 11,5 miliona dinara.

Naftna industrija Srbije je istrgovana za 0,9 miliona dinara po nepromenjenoj ceni od 600 dinara po akciji, a i vranjski proizvođač grejnih tela i štednjaka Alfa plam je ostao stabilan na nivou od 20.601 dinar, uz promet od 0,6 miliona dinara.

Akcije kompanije Metalac iz Gornjeg Milanovca su oslabile za 0,4 procenta na 1.693 dinara i zabeležile trgovanje nešto manje od 0,4 miliona dinara.

Najveći gubitnik je bila valjaonica aluminijuma Impol Seval iz Sevojna s padom cene za 4,4 posto na 4.500 dinara po akciji, koje su isprometovane za četvrt miliona dinara.

Na MTP tržištu je kruševačko preduzeće Jugoprevoz ojačalo za više od 2,5 procenata na 4.000 dinara, uz realizaciju od 1,4 miliona dinara, a dobar učinak na imalo je i poljoprivredno društvo Feketić iz Sombora, u iznosu od 1,2 miliona dinara po ceni od 2.900 dinara, istoj kao na prethodnoj sesiji.

Strani investitori nisu bili aktivni na trzištu akcija, a na Berzi nije trgovano ni državnim dužničkim hartijama.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Komentari (0)
Dodaj komentar