Li Kećang: Kina ce ostvariti ciljani ekonomski rast u 2022. godini

PEKING – Kineski premijer Li Kećang izjavio je danas da je uveren da će Kina ostvariti ciljanu stopu ekonomskog rasta za ovu godinu, uprkos preprekama, uključujući rat u Ukrajini, i najavio veće mere podrške tokom politički osetljive godine.

„Kineska ekonomija će biti u stanju da prevaziđe poteškoće i ostvari glavne celogodišnje ekonomske i socijalne ciljeve i zadatke, i da postavi čvrstu osnovu za razvoj zemlje u budućnosti“, rekao je Li na konferenciji za novinare nakon završetka sednice parlamenta, prenosi Rojters.

Li, koji je u poslednjoj godini premijerskog mandata, naveo je na otvaranju godišnje sednice parlamenta prošle subote da je cljani rast oko 5,5 odsto, za koji mnogi ekonomisti kažu da je ambiciozan s obzirom na brojne izazove, uključujući krah sektora nekretnina, rasplamsavanje kovida-19 i neizvestan globalni oporavak.

Kina retko ne ispuni ciljanu stopu ekonomskog rasta, ali mnogi ekonomisti smatraju da će cilj za 2022. godinu zahtevati dodatne podsticaje kako bi se sprečilo usporavanje druge po veličini svetske ekonomije koje bi moglo da ugrozi otvaranje novih radnih mesta.

„Postizanje rasta od oko 5,5 posto neće biti lako i moraju postojati odgovarajuće makroekonosmke mere podrške“, rekao je Li.

Stabilnost je prioritet u Kini ove godine, a predsednik Si Đinping je u prilici da obezbedi treći uzastopni mandat ove jeseni, na kongresu Komunističke partije koji se održava jednom u pet godina.

Snažan oporavak Kine od pada izazvanog pandemijom posustao je sredinom prošle godine, usled dužničkih problem na tržištu nekretnina i mera protiv korona virusa koje su pogodile potrošnju stanovništva.

Li, koji će se povući sa premijerske funkcije kada mu istekne drugi petogodišnji mandat u martu, priznao je nove rizike i izazove sa kojima se suočava domaća privreda, kojoj će biti potrebne mere podrške, uključujući smanjenje poreza i nameta za preduzeća.

„Kina i dalje ima mnogo problema koje treba da reši, kao što su klimatske promene, nejednakost u prihodima i dug, i sva ta pitanja treba odlučno rešavati na srednji i dugi rok, uključujući i ovu godinu“, rekao je on.

Kina je kao cilj postavila otvaranje više od 11 miliona novih radnih mesta u gradovima ove godine, ali Li je rekao da bi bilo poželjno 13 miliona, navodeći potrebu zapošljavanja novih diplomaca i radnika migranata.

Kineski premiejr je takođe najavio smanjenje poreza i uvođenje poreskih olakšica ove godine u iznosu od oko 2,5 biliona juana (395,22 milijarde dolara).

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Komentari (0)
Dodaj komentar