Ljajić: Cilj da Srbija postane regionalni centar za kineske investicije (VIDEO)

Ministar trgovine, turizma i telekomunikacija Rasim Ljajić izjavio je danas da je cilj da Beograd i Srbija postanu regionalni centar za kineske investicije i kineske kompanije.

On je na otvaranju Medjunarodnog sajma kineskih proizvodjača „2017 Zhejiang Export Fair Serbia“ u Beogradu rekao da je Beograd sada stao uz velike gradove kao što su Berlin, Moskva i London, u kojima se održani sajmovi kineskih proizvodjača i kompanija.

„Naša namera je da Beograd i Srbija postane regionalni centar, ekonomski hab (čvorište),  za kineske investicije i kineske kompanije u ovom delu Evrope“, rekao je on.

Po njegovim rečima, sajam je dokaz da strateški sporazum Srbije i Kine nije „mrtvo slovo na papiru“ i da se saradnja proširuje i na privredu i na kompanije.

Ljajić je rekao da očekuje da će ovaj sajam doprineti i povećanju robne razmene i direktnom kontaktu kineskih i srpskih privrednika.

„Srbija uvozi 1,6 milijardi dolara robe iz Kine, a od toga se 51 odsto uveze iz trećih zemalja, iako se radi o kineskoj robi“, rekao je Ljajić i dodao da će očekuje da će sajam doprineti direktnim kontaktima kompanija.

On je rekao da se iz Srbije u Kinu izvozi za 25 miliona dolara, po podacima Srbije, a prema podacima Kine za 180 miliona dolara.

„Pitanje je gde je ta razlika. Srpska roba se uvozi u Kinu iz trećih zemalja“, rekao je on i dodao da je sajam zato važan i veruje da će se neki od uzlagača odučiti da proizvode u Srbiji.

Na sajmu se predstavlja više od 60 kompanija iz kineske provincije Džedjang (Zhejiang) i trajaće do 20. maja.

Predstavnik odeljenja za spoljnu trgovinu provincije Zhejiang Zhang Qianjiang rekao je da je cilj sajma da se još više unaprede odnosi Srbije i te provincije.

Istakao je da je trgovina te provincije i Srbije prošle godine iznosila 124 miliona dolara, od čega je izvoz u Srbiju 120 miliona dolara.

Najviše se, kako je rekao, izvozi mašine, laka industrija, stvari za domaćinstvo, tekstil i teška industrija.

Dodao je da će na sajmu koji se ove godine prvi put organizuje u Srbiji, posetiocima biti predstavljeni najsavremeniji proizvodi iz oblasti gradjevinskih materijala, nameštaja, kućnih aparata, rasvete, dekoracije.

Potpredsednik Privrede komore Srbije Miroslav Miletić ocenio je da će se odnosi Srbije i Kine u budućem periodu još bolje razvijati, a da je bezvizni režim „vetar u ledja toj saradnji“.

Sajam će, kako je ocenio, doneti boljoj saradnji kineskih i srpskih kompanija.

Domaćin sajma je Odeljenje za spoljnu trgovinu provincije Džedjang, jedan od sponzora Belmaks centar iz Beograda, a tu manifestaciju podržali su ambasada Kine u Srbiji, Ministarstvo trgovine, turizma i telekomunikacija Srbije i Privredna komora Srbije.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Komentari (0)
Dodaj komentar