Ljajić: Svi uslovi za jačanje privredne saradnje Srbije i Irana (VIDEO)

Ministar trgovine, turizma i telekomunikacija Rasim Ljajić izjavio je danas da su stvoreni svi uslovi za jačanje privredne saradnje Srbije i Irana i za dolazak u Srbiju ne samo turista iz Irana već i poslovnih ljudi.

„Srbija je jedna od retkih zemalja u Evropi koja sa Iranom ima bezvizni režim, a otvorena je direktna avio-linija Beograd-Teheran. Time je otvorena mogućnost da Srbija za Iran bude centar za poslovne aktivnosti u regionu“, kazao je Ljajić na poslovnom forumu Srbija-Iran u Privrednoj komori Srbije.

On je rekao da se mnogo očekuje od potpisivanja sporazuma o slobodnoj trgovini izmedju Srbije i Irana, za šta je pokrenuta inicijativa, a na jesen će privredna delegacija Srbije otputovati u Teheran kako bi se razgovaralo o konkretnim poslovima.

„Privrednici iz Srbije treba da iskoriste šansu za izvoz u Iranu jer je to tržište sa 80 miliona ljudi, a ukupna godišnja vrednost iranskog uvoza je 70 milijradi dolara“, kazao je Ljajić.

Dodao je da očekuje dogovor o učešću srpskih kompanija i stručnjaka u obnovi termoelektrana u Iranu, kao i da se poveća izvoz u Iran ovčijeg mesa, kukuruza, jestivog ulja i semena.

„Turizam, poljoprivreda i energetika su ključne oblasti za jačanje privredne saradnje Srbije i Irana i na privrednicima je da ugovaraju poslove“, ocenio je Ljajić.

Ministar industrije, rudarstva i trgovine Irana Mohamed Šariatmadari je kazao da na listi roba koje Srbija uvozi ima mnogo proizvoda koji bi mogli da se nabavljaju iz Irana, za šta će biti povoljni uslovi posle potpisivanja sporazuma o slobodnoj trgovini.

„Srbija je za stabilnost ovog regiona važna zemlja, kao što je i Iran u svom regionu, a sada su politički odnosi dve zemlje na najvišem nivou. To privrednici treba da iskoriste“, rekao je on i podsetio da Iran ima velike rezerve gasa, nafte, minerala..

Po njegovim rečima, za porast trgovinske razmene dve zemlje veoma bi važno bilo da se osnuje zajednička kompanija koja bi povezivala privrednike i radila na otklanjanju prepreka za brže ugovaranje poslova.

Predsednica Privredne komore Ahvaza u Iranu, Šarča Amori je predložila da se organizuje privredna izložba i poslovni forum u Iranu gde bi Srbija predstavila svoje privredne potencijale. 

Navela je da Privredna komora Ahvaza okuplja privatne kompanije koje imaju interes da šire poslovanje u drugim zemljama, a da su mogućnosti za saradnju sa srpskim privrednicima u infrastrukturi, agraru, energetici, kao i u kulturi, umetnosti i turizmu.

Ukupna spoljnotrgovinska razmena Srbije i Irana u 2017. godini bila je 21,6 miliona dolara, pri čemu je izvoz iz Srbije bio 8,9 miliona dolara, a Iran je na 62. mestu od 169 zemalja u koje Srbija izvozi.

U prva tri meseca ove godine razmena je bila 8,6 miliona dolara, a izvoz robe iz Srbije bio je u vrednosti 3,3 miliona dolara.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Komentari (0)
Dodaj komentar