Ljajić: Za ugostitelje iz sive zone rigoriznije kazne

BEOGRAD – Ministar trgovine, turizma i telekomunikacija Rasim Ljajić izjavio je danas da se razmatraju izmene Zakona o turizmu koje će pružiti olakšice svim licima koja se legalno bave tom delatnošću, a da će za one koji krenu u „sivu zonu“ kazne biti rigoroznije nego sada.

Ljajić je, na otvaranju regionalne konferencije „Turizam Srbije“, istakao da će Srbiju ove godine posetiti oko 3,5 miliona turista i da će ostvareni prihod od turizma biti do 1,35 milijardi evra, uz konstataciju da su te brojke i bolje, jer slika nije realna zbog velikog procenta sive ekonomije u turizmu.

„Samo u Beogradu 40 odsto boravi u privatnom smeštaju, a u hostelima 13 odsto. Bog dragi zna šta je od toga registrovano, a šta nije. Zato sada menajmo Zakon o turizmu kojim će biti predviđene ogromne olakšice za sve pružaoce usluga smeštaja“, najavio je ministar.

Kaže da tada neće biti razloga da ugostitelji rade u sivoj zoni, jer će platiti simboličnu cenu, a raditi potpuno legalno.

„Zato će kazne biti rigorozne za one koji se ne prijave“, naglasio je Ljajić.

Prema njegovim rečima, tada će se imati precizna brojka ljudi koji dolaze i borave u Srbiju.

„Ovo je način da iz sive pređemo u zonu regularnog poslvanja“, konstatovao je ministar.

S obzirom da su banje neiskorišćeni turistički potencijal Srbije, Ljajić najavljuje da će se ozbiljno krenuti u privatizaciju banja, kako bi taj proces bio što pre završen.

„Menjamo Zakon o svojini koji je bio prepreka da taj proces bude brži, a radimo i procenu vrednosti tih banja i nadam se da će procene biti mnogo realnije nego što je do sada bio slučaj“, izjavio je Ljajić.

Ističe da je ta procena vrednosti do sada bila demotivišuća, te naveo primer banje u Kuršumliju koja predstavlja, kaže, „porušeno zdanje“ procenjeno na oko 2,5 miliona evra.

„I naravno niko nam se ne javi na javni poziv ili tender. Nadam se da ćemo imati realnije vrednosti, jer jedan proizvod vredi onoliko koliko na tržištu možete da dobijete novca, a ne na osnovu kriterijumima koji su ko zna kada rađeni“, zaključio je Ljajić.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Komentari (0)
Dodaj komentar