Ljubovija dodaje subvencije za osiguranje u poljoprivredi

LJUBOVIJA – Opština Ljubovija će ove godine na državnih 40 posto za premiju osiguranja nosiocima poljoprivrednih gazdinstava dodati i svoju subvenciju od 30 posto, rekao je danas predsednik opštine Milan Jovanović.

Na radionici za poljoprivrednike u organizaciji Dunav osiguranja i Agropresa koja je danas održana u tom mestu on je poručio da će tako biti relaksirani poljoprivredni proizvođaci koji će plaćati 30 odsto od premije za osiguranje.

Jovanović je rekao i da su opštinska izdvajanja za poljoprivredu od ove godine veća za 20 posto.

Dodao je da će Ljubovija biti među prvim opštinama u Srbiji gde će poljoprivredna gazdinstva biti osigurana od požara i od nekih drugih rizika.

„Mislim da je to veoma bitno, jer smo svi svedoci da se klima menja i da su vremenske neprilike sve češće“, rekao je on.

Državni sekretar u Ministarstvu poljoprivrede Velimir Stanojević posle radionice rekao je da je Ljubovija voćarski a brdsko-planinski kraj što nameće potrebu osiguranja zasada.

„Generalno kada pričamo o osiguranju u našoj zemlji, iako se taj broj u zadnjih deset godina utrostručio, još uvek nedovoljno gazdinstava osigurava svoje zasade“, ocenio je on.

Direktor Glavne filijale „Dunav osiguranja“ u Šapcu Saša Obrenović podsetio je da su se na tom području za nekoliko dana dogodila dva velika požara.

„Jedan je bio u manastiru, drugi na domaćinstvu jednog poljoprivrednog proizvođača, i, što je vrlo česta situacija, ni jedan ni drugi, nažalost, nisu bili pokriveni osiguranjem. Veoma je važno to što je i lokalna samouprava izrazila spremnost da ove godine domaćinstva registrovanih poljoprivrednih proizvođača u svom ataru osigura od rizika požara, oluje, udara groma, grada i drugih rizika“, istakao je on.

Povodom skupa ocenjeno je da će se zajedničkim radom ministarstva, opštine i osiguravajućih kuća doći do mnogo boljih rezultata.

Poljoprivrednik Marko Đukić koji na imanju u Gornjoj Ljuboviji drži 250 ovaca i radi maline i voće, rekao je da je prijatno iznenađen podatkom da će opština subvencionisati premiju.

Radislav Blagojević s poljoprivrednog gazdinstva „Tanasije Blagojević“ istakao je da će posle nekoliko godina pauze ove godine osigurati svoje imanje i proizvodnju.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Komentari (0)
Dodaj komentar