London: Poražavajuća odluka Honde za Svindon i Britaniju

LONDON – Velika Britanija je saopštila danas da je duboko razočarana odlukom Honde o zatvaranju njihove jedine britanske fabrike automobila.

„Velika Britanija je jedan od lidera u razvoju automobiskih tehnologija i zato je duboko razočaravajuće što je ova odluka doneta sada“, izjavio je poslovni sekretar vlade Greg Klark, prenosi Rojters.

„Ovo je poražavajuća odluka za Svindon i Veliku Britaniju“, rekao je Klark, dodajući da je reč o komercijalnoj odluci „zasnovanoj na promenama na globalnom tržištu bez presedana“.

Honda je saopštila da je obavestilla zaposlene o, kako kažu, „predlogu“ za zatvaranje fabriku u Svindonu.

„Honda u Velikoj Britaniji je informisala saradnike (zaposlene) o predlogu za zatvaranje svoje fabrike za proizvodnju vozila u Svindonu, i okončanju životnog ciklusa proizvodnje aktuelnog modela 2021. godine“, navedeno je u saopštenju kompanije.

Japanski proizvođač vozila je ranije danas zvanično objavio da će zatvotiri fabriku u Svindonu, u južnoj Engleskoj, gde zapošljava 3.500 ljudi, što se smatra velikim udarcem za britansku automobilsku industriju uoči izlaska te zemlje iz Evropske unije 29. marta.

Honda u toj fabrici, smeštenoj 115 km južno od Londona, pravi godišnje 150.000 automobila popularnog modela „Civic“.

Kompanija je saopštila da će takođe prestati da proizvodi model „Civic“ u fabrici u Turskoj od 2021. godine, ali da planira da nastavi sa poslovanjem u toj zemlji.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Komentari (0)
Dodaj komentar