London povratio krunu vodećeg svetskog finansijskog centra

London je povratio „krunu“ vodećeg svetskog finansijskog centra, koristeći izbornu pobedu Konzervativne partije da pretekne NJujork, prema objavljenoj anketi sprovedenoj među industrijskim poslenicima.

Na osnovu onlajn ankete, sprovedene među više od 2.000 osoba, napravljena je rang lista 84 grada širom sveta u pogledu poslovnog okruženja, infrastrukture, kvaliteta radne snage i razvoja finansijskog sektora, prenosi Rojters.

London, koji je sedam godina uzastopno bio na čelnoj poziciji prema anketi koja se sprovodi dva puta godišnje, izgubio je lani prvo mesto od NJujorka.

Iznenadni izborni trijumf Konzervativne stranke na opštim izborima u maju pomogao je Londonu da prestigne NJujork ovaj put, pokazalo je istraživanje kompanije Z/Yen, koja je objavila rezultate.

Britanska prestonica je bila najbolja u svakoj pojedinačnoj kategoriji, prema ovom istraživanju, a iza drugoplasiranog NJujorka, slede Hong Kong, Singapur i Tokio na trećem, četvrtom i petom mestu, respektivno. Toronto, San Francisko i Vašington DC takođe su se našli među top 10.

Jedini drugi evropski grad na rang listi među 10 svetskih vodećih finansijskih centara je Cirih, dok je Frankfurt, drugi najbolje kotirani grad iz Evropske Unije, zauzeo 14. poziciju.

Izvršni direktor lobistička grupe „SitiUK“ (TheCityUK), Kris Kaming smatra da je uspešno obnavljanje pregovora o britanskim odnosima sa blokom zemalja „jedinstvene valute“ bilo od „krucijalnog“ značaja za održivi rast njene finansijske industrije, koja se često opisuje kao svetska „kapija“ za Evropu.

„London se suočava sa velikim izazovima iz drugih postojećih centara, ne samo NJujorka ili Singapura, već i finansijskim centrima u usponu u Aziji, na Bliskom istoku i Africi. Ipak, budućnost odnosa Britanije s EU je bez sumnje najvažnije pitanje“, naveo je Kaming u saopštenju.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

finansijski centarlondon
Komentari (0)
Dodaj komentar