Londonski Siti aerodrom ukinuo ograničenje o nošenju do 100 ml tečnosti

LONDON – Londonski Siti aerodrom danas je ukinuo pravilo o nošenju ograničene količine tečnosti u prtljagu od 100 mililitara.

Zahvaljujući novim, visokotehnološkim skenerima, putnici koji prolaze kroz obezbeđenje tog regionalnog aerodroma moći će da ponesu do dva litra tečnosti, a prema novim pravilima, takođe neće morati da stavljaju toaletne potrepštine i kozmetiku u posebnu torbu i mogu da zadrže laptopove i drugu elektroniku u ručnom prtljagu, prenosi Rojters.

Navodi se da će novi skeneri biti instalirani na svim britanskm aerodromima do juna 2024. godine, kako putnici više ne bi morali da vade stvari iz prtljaga, te da bi se tako ubrzao protok putnika i smanjili redovi na aerodromima.

Glavni operativni direktor London Siti aerodroma, Alison FicDžerald, rekla je da će putovanja za putnike biti manje stresna sada kada ne moraju više da vade stvari iz prtljaga.

„Novi proces bezbednosne provere pruža mnogo efikasnije funkcionisanje aerodroma“, rekla je ona.

Rojters podseća da je Britanija uvela pravilo o nošenju do 100 mililitara tečnosti na aerodromima 2006. godine, kada je policija osujetila zaveru za napad, koji je uključivao tečni eksploziv na aerodromu Hitrou.

Nekoliko aerodroma u SAD i amsterdamski Shiphol već su instalirali slične visokotehnološke skenere, a navodi se da ih je „isprobao“ i londonski Hitrou.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Komentari (0)
Dodaj komentar