Lufthanza reže troškove, kabinsko osoblje stupilo u štrajk

BERLIN – Nemačka avio-kompanija Lufthanza najavila je danas planove za smanjenje troškova u svojim ograncima „Austrija erlajnsu“, „Brasels erlajnsu“ i „Lufthanza kargo“ s ciljem „oživljavanja“ profita.

Takvi planovi najavljeni su u trenutku kada se Lufthanza suočava sa novim izazovom u vidu ovonedeljnog štrajka kabinskog osoblja, ocenjuje agencija Rojters.

U nastojanju da poveća profit, Lufthanza je saopštila da će nastojati da ostvari dodatne godišnje uštede u „Austrija erlajnsu“ od 90 miliona evra do kraja 2021. godine.

To podrazumeva smanjenje broja zaposlenih i zatvaranje decentralizovanih baza zarad fokusa na bečko čvorište tog ogranka i standardizovanje njegove flote.

Plan bi, prema tvrdnjama jednog neimenovanog izvora iz Lufthanze, mogao da podrazumeva gubitak oko 500 radnih mesta.

Akcije Lufthanze, koje su u prošloj godini pale za 16 odsto, jutros su porasle za 1,2 odsto u ranom trgovanju na Frankfurtskoj berzi.

„U sve izazovnijem tržišnom okruženju, od vitalnog je značaja da konstantno preduzimamo sve akcije unutar našeg domena uticaja i da dodatno smanjujemo naše troškove“, izjavio je direktor finansija Lufthanze, Ulrik Svenson.

Iz kompanije navode da će napraviti i izmene u mreži ruta „Brasels erlajnsa“, pojednostavljujući administraciju tog ogranka i standardizujući njegovu flotu.

Najavljeno je i smanjenje flote „Lufthanze kargo“, povlačenje svih 10 teretnih aviona tipa Boing „MD-11“ do kraja 2020. godine, i dodavanje dva Boinga „777F“ povrh već sedam koji su upotrebi.

Lufthanza je takođe saopštila da je kvartalna prilagođena dobit kompanije pre kamata i poreza (EBIT) pala za osam odsto na 1,3 milijarde evra, što je nešto bolje u odnosu na prosečnu procenu analitičara od 1,2 milijarde evra.

Istovremeno, prihodi su porasli za dva odsto na 10,2 milijarde evra, što je takođe bolje od očekivanja analitičara.

Na jačanje konkurencije, oličene u Rajaneru i Izidžetu, Lufthanza je u junu reagovala smanjenjem troškova i najavom plana zaokreta poslovanja u svojoj podružnici – Jurovings. Taj plan, kako poručuju iz Lufthanze, sada pokazuje prve znakove uspeha.

Međutim, Lufthanza se danas suočila sa novim udarcem, kada je kabinsko osoblje stupilo u dvodnevni štrajk koji će rezultirati otkazivanjem 1.300 letova, što će pogoditi 180.000 putnika.

Sindikat UFO pozvao je na održavanje štrajka zbog spora sa rukovodstvom Lufthanze oko plata i penzija.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Komentari (0)
Dodaj komentar