Manje zahteva za energetski ugroženog kupca i zbog praznika

BEOGRAD – Pomoćnik ministra za elektroenergetiku Milan Aleksić smatra da je tokom januara manje od očekivanog bilo prijavljivanje za status ugroženog kupca jer je to prvi mesec, te da su na manje prijava uticali i praznici.

RTS navodi da je u januaru popust na račune po u decembru donetoj novoj Uredbi o energetski ugroženom kupcu ostvarilo 55.500 domaćinstva.

Te povlastice proteklih godina u proseku je koristilo oko 68.000 ljudi, a kada je doneta nova Uredba očekivalo se da ih bude tri puta više – 190.000.

Aleksić je za RTS rekao da se za status ugroženom kupca domaćinstva mogu prijaviti tokom cele godine.

„Uredba je i pravljena tako da omogući mnogo više ljudi da se prijavi za ovaj status i da se ciljano dođe do 190.000. Vlada je obezbedila novac i mi se nadamo da će biti pravilno potrošen“, rekao je on.

Dodaje da je procedura sada jednostavnija i da se prijava podnosi u organima lokalne samouprave.

„Nadamo se da će se lokalna samouprava uključiti, pomoći lokalnim medijima da se građani bolje obaveštavaju. Ne smemo dozvoliti da se vraćaju iz jedinica lokalnih samouprava i da ih nešto odvraća da dobiju status“, poručio je Aleksić.

Do sada je najviše prijavljenih za status ugroženog kupca u Užicu, slede Vranje, Novi Pazar, Sombor, Leskovac, Loznica, Čačak i Novi Sad.

Za ovu državnu podršku konkurišu građan sa malim mesečnim prihodom po članstvu domaćinstva, a u zavisnosti od imovinskog stanja, mogu da apliciraju i građani sa ugroženim zdravstvenim stanjem.

Mesečni prihod je uslov i konkurisanja seoskih domaćinstava a ne koliko imaju nekretnina.

Obrazac zahteva preuzima se sa sajtova Ministarstva te gradova i opština, kao i u sedištima lokalnih samouprava.

Pri konkurisanju predaju se i određena dokumenta o mesečnom prihodu po članu domaćinstva.

Za primaoce socijalne pomoći određena dokumenta pribavljaju organi samouprave, jer ih već imaju u sistemu.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Komentari (0)
Dodaj komentar