Martin Cilke: Multilateralizam a ne “nacija na prvom mestu“

FRANKFURT – Izvršni direktor nemačke Komercbanke (Commerzbank) Martin Cilke kritikovao je danas americku administraciju zbog jednostranog pristupa dogovorima i pozvao Nemačku i Evropu da „ostanu pri svojim principima“.

NJegovi komentari dolaze u trenutku kada Evropa raspravlja o jačanju sopstvene bankarske unije i unije tržišta kapitala, i kada je Evropska unija pod pritiskom zbog planiranog izlaska Britanije iz tog bloka, navodi agencija Rojters.

Cilke je istaknutim bankarima, na jednoj godišnjoj konferenciji u Frankfurtu, rekao da SAD, pod rukovodstvom predsednika Donalda Trampa žele da sklapaju ugovore i to jednostrane ako je moguće.

„Ne bi trebalo da nas na rešenja navede lažna parola ‘nacija na prvom mestu’. Naprotiv, trebalo bi da učinimo sve što je moguće da prevaziđemo duboke podele koje opažamo u nekim društvima“, rekao je Cilke.

„Ne bismo smeli da dozvolimo sebi da prosto budemo svedeni na potpisnike sporazuma“, ocenio je Cilke.

Rojters napominje da Tramp zagovara pristup „Amerika na prvom mestu“ s ciljem da vrati američke vojnike iz „beskrajnih ratova“ i da trgovinske sporazume rebalansira u korist SAD-a.

Multilateralnost, kompromis i konsenzus „u srcu su“ uspeha EU, rekao je Cilke, pozivajući na napredak ka ostvarivanju jače bankarske unije u evropskom bloku.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Komentari (0)
Dodaj komentar