Mask odlučio: Prvu evropsku fabriku gradiće u Berlinu

BERLIN – Izvršni direktor kompanije „Tesla“ Ilon Mask izjavio je danas da će njegova kompanija izgraditi svoju prvu fabriku automobila u Nemačkoj, blizu aerodroma u Berlinu.

Mask je, na jednoj ceremoniji dodele nagrada u Nemačkoj, rekao da će fabrika biti u blizini novog aerodroma u Berlinu, dodajući da će u tom gradu otvoriti inženjerski i dizajnerski centar, prenosi Rojters.

„Svi znaju da su Nemci bez ikakve sumnje majstori u inženjerstvu. To je jedan od razloga zašto smo za lokaciju naše ‘Gigafabrike Evropa’ izabrali Nemačku“, naveo je on i dodao da je, pored toga, neizvesnost oko Bregzita bila dodatni motiv da kao lokaciju odaberu Nemačku umesto Velike Britanije.

„Zbog (neizvesnosti) koju stvara Bregzit bilo je previše rizično da se za lokaciju odabere Velika Britaniju“, reako je Mask za nemački AutoEkspres.

„Tesla“ će u fabrici u blizini berlinske vazdušne luke proizvoditi baterije, osovine i automobile, pri čemu će krenuti s proizvodnjom nešto jeftinijeg terenca „Model Y“.

Iz kompanije su ranije najavili da nameravaju da počnu s proizvodnjom u Evropi 2021. goine. „Tesla“, inače, već gradi „Gigafabriku“ u Šangaju u kojoj će proizvoditi „Model 3“ i „Model Y“.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Komentari (0)
Dodaj komentar