Međunarodna plovidba kroz Srbiju nije ugrožena

BEOGRAD – Pomoćnik ministra za vodni saobraćaj i bezbednost plovidbe u Ministarstvu građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Veljo Kovačević izjavio je danas da se međunarodni vodni saobraćaj na Dunavu, Savi i Tisi odvija bez ograničenja, be obzira na niži vodostaj.

„Na svim međunarodniim vodnim putevima uslovi za plovidbu su bez smetnji. Od Negotina do Bezdana na Dunavu, od ušća Tise do Kanjiže i od ušća Save do izlaza u BiH i Hravatsku imamo propisanu dubinu plovnog puta od 2,5 metara pri niskom plovidbenom nivou koji je trenutno na snazi“, rekao je Kovačević za Tanjug.

Dodao je da se očkuje pad nivoa voda za još oko 20 centimetara, ali je ocenio kako to i dalje neće uticati na polovidbu.

Kovačević je rekao da je na Dunavu nizvodno do Srbije niži vodostaj, ali da ni u tom delu toka ove reke plovidba nije ugrožena.

„Svuda je niži vodostaj, ali u bugarskom sektoru Dunava za sada ima dva metra dubine, tako da brodovi idu“, rekao je pomoćnik ministra.

Zaključio je da Ministarstvo prati dugoročne hidrološke prognoze i da će na vreme obavestiti brodarska preduzeća u slučju da moraju biti uvođena ograničenja plovidbe.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Komentari (0)
Dodaj komentar