Medjunarodno priznanje zadruzi Damsko srce za pirotski ćilim

Zanatska zadruga za proizvodnju ćilima i suvenira „Damsko srce“ iz Pirota dobila je priznanje „Stvaratelji za stoleća“ na medjunarodnom ekonomskom forumu „Perspektive“ u Dubrovniku.

Zadruga je nagradu dobila u kategoriji za posebnu inicijativu u preduzetničkom stvaralaštvu u centralnoj i jugoistočnoj Evropi.

Zadruga „Damsko srce“ postoji već devet godina, u njoj radi desetak poslednjih ćilimarki koje čuvaju od zaborava zanat po kome je Pirot poznat i van granica zemlje.

„Na ovom izuzetno značajnom skupu na kome su učestvovali privrednici iz 11 zemalja Evrope je rečeno da je pirotski ćilim najlepši proizvod koji Srbija ima zbog čega je njegovo očuvanje od izuzetnog značaja ne samo za srpsku, već i za evropsku tradiciju“, rekla je agenciji Beta direktorka zadruge Slavica Ćirić.

Ona je kazala da je to veliko priznanje ne samo za zadrugu, već i za sam grad i za očuvanje zanata i tog jedinstvenog proizvoda i brenda i istakla da je na medjunarodnom forumu prepoznata ideja da se očuva vekovno znanje.

Pirotski ćilim je 2002. godine zaštićen geografskom oznakom porekla, a od 2012. godine je u registru nematerijalne kulturne baštine.

Muzejski savetnik i etnolog Muzeja Ponišavlja Saška Velkova rekla je agenciji Beta da se obnovom i zaštitom starih zanata, štiti lokalna i srpska kulturna baština koja ima materijalne i nematerijalne vrednosti.

Jedan od načina očuvanja ćilimarskog zanata u Pirotu bilo je i formiranje Zadruge „Damsko srce“. Bez podrške lokalne samouprave, republičkih institucija i stvaranje pozitivne atmosfere u ekonomiji, ta zadruga će ostati usamljena.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Komentari (0)
Dodaj komentar