Menadžment Fijata podnosi Predlog za mirno rešavanje radnog spora sa Fijat plastikom

Menadžment fabrike Fijat Krajsler automobili Srbija zakazao je za četvrtak 2. septembra sastanak u Republičkoj agenciji za mirno rešavanje radnih sporova, povodom štrajka dela zaposlenih u „Fijat plastici“, saopštilo je danas Ministarstvo za rad, zapošljavanje boračka i socijalna pitanja Srbije.

„Očekuje se da će menadžment Fijata sutra podneti formalni predlog za mirno rešavanje radnog spora, u skladu sa Zakonom o mirnom rešavanju sporova, nakon čega će započeti pregovori sa štrajkačkim odborom pred miriteljem Agencije“, navodi se u saopštenju.

Očekuje se da predlogom za mirno rešavanje spora menadžment ispuni dogovor sa ministarkom za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Darijom Kisić Tepavčević da će pokrenuti postupak pred Agencijom, da bi se našlo prihvatljivo rešenje za sve.

Štrajk u „Fijat plastici“ počeo je krajem februara sa zahtevom da se regres vrati na nivo od 1. januara 2021. godine, a da naknada za plaćeno odsustvo bude 65 umesto 60 odsto.

Tokom štrajka, dodat je novi zahtev da poslodavac vrati mašine koje je za vreme obustave rada izmestio u sestrinsku kompaniju Fijat Krajsler automobili Srbija.

Od kompanije se traži i da na posao vrati grupu radnika koja je, kako kažu, zbog veštački napravljenog tehnološkog viška, poslata na prinudni odmor.

Strane u sporu, kako se navodi u saopštenju, imaju mogućnost pronalaženja obostrano prihvatljivog rešenja u roku od 30 dana i postizanja preporuke o rešenju spora potpisivanjem formalnog sporazuma o načinu rešenja spora.

Predsednik Samostalnog sindikata „Fijat plastike“ Zoran Miljković rekao je za Betu da ga je ministarka Kisić Tepavčevič obavestila da je kompanija Fijat prihvatila pregovore uz posredovanje državne Agencije za mirno rešavanje radnih sporova.

„Mi smo spremni da već u petak 3. septembra otpočnu pregovori uz posredovanje Agencije, ali ćemo videti šta će biti u zvaničnom Fijatovom zahtevu“, rekao je Miljković.

On je naveo da je ministarka Kisić Tepavčević izrazila spremnost Ministarstva rada da aktivno učestvuje i pruži pomoć u pregovorima, ali da sindikat i dalje traži razgovore sa premijerkom Anom Brnabić.

Sindikat je najavio za sutra nastavak štrajka posle povratka radnika sa kolektivnog godišnjeg odmora.

„Sutra ćemo odlučiti da li će štrajk biti zamrznut ili ne“, rekao je Miljković.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Komentari (0)
Dodaj komentar