Menučin: Dodatne tarife na uvoz iz Kine izostane li sporazum

VAŠINGTON – Američki ministar finansija Stiven Menučin izjavio je danas će verovatno biti nove runda tarifa na uvoz iz Kine ako do 15. decembra ne bude potpisan trgovinski sporazum sa Kinom, ali je dodao da očekuje da će sporazum „proć“.

„Očekujem sve – ako ne bude sporazuma, tarife će stupiti na snagu – ali očekujem da ćemo postići neki sporazum“, rekao je on u intervjuu za CNBC, na pitanje o novoj rundi tarifa planiranoj za 15. decembar.

Američki predsednik Donald Tramp je objavio tokom vikenda da su Kina i SAD postigle prvo poglavlje trgovinskog sporazuma, koji pokriva poljoprivredu, monetarnu sferu i neke aspekte zaštite intelektualne svojine, i da će ublažiti trgovinske restrikcije koje su dve najveće svetske ekonomije uvele jedna drugoj tokom proteklih 15 meseci.

Međutim, zvaničnici na obe strane kažu da treba još dosta da se radi na finalizovanju sporazuma, a Tramp je i sam priznao da dogovor još uvek može da propadne, prenosi Rojters.

Menučin je naveo rekao da će se tokom narednih nedelja odvijati trgovinski pregovori na različitim nivoima, uključujući i telefonske razgovore između njega i kineskog potpredsednika vlade LJu Hea, kao i između Trampa i predsednika Kine Si Đinpinga.

Na pitanje o sporu između Kine i američke Nacionalne košarkaške asocijacije (NBA) koji je proistekao zbog tvita Derila Moreja, menadžera Hjuston Rokitsa, u kojem je izrazio podršku demonstrantima u Hong Kongu, Menučin je rekao da se nada da dve strane mogu da dođu do rešenja.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Komentari (0)
Dodaj komentar