Menučin: Ne postoji plan za skoriji sastanak Trampa i Sija

VAŠINGTON – Američki ministar finansija Stiven Menučin izjavio je danas da za sada ne postoje planovi da se uskoro sastanu predsednik Donald Tramp i kineski predsednik Si Đinping radi finalizacije trgovinskoh sporazuma, iako Menučin putuje naredne sedmice u Peking na nastavak trgovinskih pregovora.

SAD i Kina su usred pregovora čiji je cilj nalaženje rešenja za skupi trgovinski rat, a Tramp je rekao da sveobuhvatni sporazum verovatno neće biti potpisan dok se ne sastane sa svojim kineskim kolegom.

Menučin i trgovinski predstavnik SAD-a Robert Lajtizer biće na čelu američke delegaciju na nastavku pregovora u Pekingu iduće sedmice, ali u planeru još nema sastanka Tramp-Si, prenosi agencija AP.

„Mogu vam reći da za sada ništa nije isplanirano u vezi toga, ali je predsednik govorio o mogućem sastanku s predsednikom Sijem, i videćemo kakav ćemo napredak napraviti naredne sedmice“, rekao je Menučin.

Dodao je da su zvaničnici usredsređeni na predstojeće razgovore u Pekingu i na to da se ispoštuje rok vezan za primirje u „tarifnom ratu“, koji ističe 1. marta.

Tramp je, po rečima Menučina, informisan o pregovorima „na vrlo detaljan način“, i dobija nedeljne, a ponekad i dnevne informacije od ekonomskog tima.

„On je uključen u ova pitanja i ukoliko preostanu neke teme koje ne možemo da zatvorimo, mislim da predsednik Tramp očekuje da sedne s predsednikom Sijem i da reši te stvari“, rekao je Menučin.

Tramp i Si su se poslednji put sastali u decembru u Argentini.

Američka agencija napominje da je Tramp u jučerašjem govoru o stanju nacije najavio da će krajem februara otputovati u Vijetnam, koji se graniči s Kinom, kako bi se sastao sa liderom Severne Koreje zbog razgovora o nuklearnim pitanjima.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Komentari (0)
Dodaj komentar