Merkel: Skandal u VW neće ugroziti imidž Nemačke

Nemačka kancelarka Angela Merkel ocenila je „dramatičnim“ skandal u Folksvagenu (VW) u vezi sa emisijom štetnih gasova njegovih vozila, ali je dodala da to neće naneti štetu reputaciji Nemačke.

U intervjuu za radio stanicu Dojčlandradio, Merkelova je naglasila da će VW u budućnosti morati da obezbedi neophodnu transparentnost, prenosi agencija Frans pres.

„To je, naravno, dramatičan događaj koji nije dobar. Ipak, mislim da reputacija nemačke industrije i poverenje u nemačku privredu nisu toliko uzdrmani da nas više ne smatraju dobrom mestom za poslovanje“, kazala je kancelarka.

VW, šampion nemačke industrije, priznao je da je 11 miliona njenih dizel automobila širom sveta opremljeno softverom koji prilikom kontrole lažira podatke o emisiji štetnih gasova.

Softver za manipulaciju vrednostima izduvnih gasova prepoznavao je kada je automobil podvrgnut testiranju i prebacivao je motor u režim rada sa nižom emisijom štetnih gasova, dok se taj režim gasio tokom standardne vožnje, tokom koje automobil izbacuje znatno više ugljen-dioksida.

Globalni skandal umanio je tržišnu vrednost kompanije za više od 40 odsto i primorao izvršnog direktora Martina Vinterkorna na ostavku. VW je obećao da će pokrenuti internu istragu koju će sprovesti tim američkih advokata.

Nemački list Bild am zontag piše da je nekoliko inženjera u Folksvagenu priznalo da su instalirali sporni softver u automobile 2008. List, međutim, navodi da dosadašnja interna istraga nije otkrila ko stoji iza skandala.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Angela Merkelfolksvagennemačkaskandal
Komentari (0)
Dodaj komentar