Mihajlovi: Vazna saradnja sa NVO u energetskoj tranziciji

BEOGRAD – Potpredsednica Vlade Srbije i ministarka rudarstva i energetike Zorana Mihajlović razgovarala je danas sa predstavnicima Centra za ekologiju i održivi razvoj (CEKOR) o važnosti učešća nevladinih organizacija u izradi strateških dokumenata u oblasti energetike.
Mihajlović je, kako se navodi u saopštenju iz njenog kabineta, istakla da postoji zajednički interes Ministarstva i nevladinog sektora u procesu energetske tranzicije i da dve strane treba da sarađuju u ovoj oblasti.

Rekla je da je Ministarstvo pokrenulo novu energetsku politiku, da postoji prostor za saradnju sa svima, jer je neophodan širi društveni konsenzus o tome u kom pravcu idu srpska energetika i rudarstvo.
„ Uspeli smo da u rekordnom roku donesemo novi zakonodavni okvir a do oktobra će biti završena sva podzakonska akta. Naš plan je da do 2040. godine imamo minimum 40 odsto energije dobijene iz obnovljivih izvora i da u narednih 20, 30 godina napravimo akcioni plan o povećanju kapaciteta koji koriste ove izvore“, rekla je ministarka.

Koordinator CEKOR-a, Zvezdan Kalmar rekao je da postoje značajni segmenti u radu Ministarstva koje ova organizacija podržava i da se nada da će postojati prostor za aktivnije učešće u izradi strateških dokumenata i saradnju sa Ministarstvom.
„ Godinama radimo istraživanja sa namerom i nadom da naša elektroprivreda i energetika budu i dalje šampion u regionu, ali u skladu sa svetskim tokovima i standardima. Želimo da doprinesemo dekarbonizaciji Srbije, da se maksimalno ubrza proces energetske tranzicije i da se što pre uveća broj kapaciteta koji ne emituju štetne gasove“ , rekao je Kalmar.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Komentari (0)
Dodaj komentar