Mihajlović: Ocene EK za poglavlje 14 dokaz da Srbija ide ka članstvu u EU

Ministarka gradjevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Zorana Mihajlović izjavila je danas da su ocene koje je Evropska komisija dala Srbiji u vezi poglavlja 14, koje se tiče uskladjenosti saobraćajne politike, „dokaz da Srbija ide ka članstvu u EU i primeni evropskih standarda“.

Mihajlović je najavila da će Vlada Srbije nastaviti sa uskladjivanjem nacionalnog zakonodavstva sa evropskim propisima kako bi se povećao nivo bezbednosti u svim vidovima transporta ali i da bi se omogućio bolji život za gradjane Srbije, saopštilo je Ministarstvo saobraćaja.

Kako se navodi, EK je u izveštaju o napretku Srbije za 2016. godinu posebno pohvalila reforme u oblasti železnice, prvenstveno otvaranje železničkog tržišta, uskladjivanje zakonodavstva u svim oblastima saobraćaja kao i ostvareni napredak na polju istraživanja nesreća.

„Veoma dobru ocenu Srbija je dobila zbog reforme železničkih preduzeća, uz konstataciju da su Železnice Srbije postale holding od četiri preduzeća. Piše i da je Direkcija za železnice nezavisna i da pojačano obradjuje pristigle pritužbe i dostavlja odluke a navedeno je i da je u 2016. godini, srpska železnica prvi put otvorena za medjunarodne operatere“, stoji u saopštenju.

Dodaje se da je EK konstatovala da je zakonski okvir u oblasti drumskog prevoza „u dobro meri“ prilagodjen evropskim propisima, prvenstveno regulativa za prevoz opasne robe i zakoni za drumski transport i prevoz putnika, a da je potrebno dalje prilagodjavanje u oblasti izdavanja licenci za transport.

Komentarišući napredak u oblasti vodnog saobraćaja, EK je ocenila da je Srbija dostigla „veoma visok“ nivo uskladjenosti regulative sa evropskim zakonima dok je u aviosaobraćaju ostvaren napredak u primeni prve tranzicione faze multilateralnog sporazuma o zajedničkom evropskom vazdušnom prostoru (ECAA).

„Usvojeno je i odgovarajuće zakonodavstvo koje će unaprediti istraživanje nesreća, a saradnja sa Evropskom agencijom za bezbednost vazdušnog saobraćaja obezbedjuje sve aspekte vezane za sigurnost putnika i očuvanje životne sredine“, navodi se u saopštenju.

Dodaje se da je EK pohvalila rad na pregovaračkom poglavlju 21 koje se odnosi na transevropske mreže kao i da je preporučila nastavak reformi u železnici i rad na uvodjenju „inteligentnih sistema transporta“ koji za cilj imaju dodatno unapredjenje bezbednosti saobraćaja.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Komentari (0)
Dodaj komentar