Ministar rada: Povećana stopa zaposlenosti i aktivnost na tržištu rada u Srbiji u 2017. godini

Stopa zaposlenosti i aktivnost na tržištu rada u Srbiji u 2017. godini su povećane dok je nezaposlenost i neaktivnost smanjena, izjavio je danas ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Zoran Djordjević.

On je na konferenciji „Podrška jedinicama lokalne samouprave u sufinansiranju lokalnih akcionih planova zapošljavanja u 2018. godini“ rekao da rezultati ankete o radnoj snazi u 2017. godini u Srbiji ukazuju na značajan napredak.

Prema njegovim rečima, za realizaciju mera aktivne politike zapošljavanja u 2018. godini obezbedjena su veća sredstva u odnosu na prošlu godinu.

„U 2018. godini obezbedjeno je tri milijarde 650 miliona dinara, što je više u odnosu na 2017. godinu kada je bilo obezbedjeno dve milijarde i 800 miliona dinara“, kazao je Djordjević.

On je dodao da pored sredstava koje jedinice lokalne samouprave opredeljuju za mere zapošljavanja, važno je da urade i analizu privrednih aktivnosti i potreba jer se „samo na taj način mogu kreirati i sprovoditi mere aktivne politike zapošljavanja primerene potrebama na lokalnom tržištu rada“.

Direktor Nacionalne službe za zapošljavanje (NSZ) Zoran Martinović rekao je da u budžetima lokalnih samouprava širom Srbije, politika zapošljavanja „sve više zauzima jedno od vodećih mesta“.

„Prošle godine je 150 lokalnih samouprava u svojim budžetima izdvojilo više od 800 miliona dinara za mere aktivne politike zapošljavanja, što je bio značajan doprinos onome što Vlada i NSZ Ministarstva rada izdvajaju svake godine za te mere“, istakao je Martinović.

On je dodao da je od tih 150 lokalnih samouprava, njih 40 samostalno finansiralo programe mera politike zapošljavanja uz administrativnu podršku NSZ i istakao da je rok za podnošenje zahteva za sufinansiranje do 15. februara, ali da će zbog praznika biti pomeren na 19. februar.

Generalni sekretar Stalne konferencije gradova i opština (SKGO) Djordje Staničić rekao je da je saradnja „nacionalnog i lokalnog nivoa“ sve bolja i da na taj način lokalne samouprave „najbolje mogu ostvariti svoju ulogu, da pokažu da imaju i interesovanje i razumevanje, ali i da mogu da vode svoju politiku u oblasti zapošljavanja“.

„Veza sa prosvetom, NSZ, privrednicima i resornim ministarstvom nam obezbedjuje da imamo zaista dobro planiranu budućnost u oblasti zapošljavanja ali i da sredstva budu upotrebljena na najbolji mogući način“, kazao je Staničić.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Komentari (0)
Dodaj komentar