Ministarstvo finansija ignoriše dopise Saveta

Socijalno-ekonomski savet na današnjoj sednici zbog izostanka predstavnika Ministarstva finasija nije razmatrao neke od najbitnijih tema, poput budžeta za narednu godinu, rekao je potpredsednik Unije poslodavaca Srbije Nebojša Atanacković.

Na konferenciji za novinare nakon sednice Socijalno-ekonomskog sindikata rečeno je da će tim povodom Vladi biti upućen i dopis, kako bi Ministarstvo finansija ozbiljnije razmotrilo zahteve sindikata i poslodavaca.

Atanacković je rekao i da Unija poslodavaca Srbije ima primedbu i na to što Ministarstvo finansija ignoriše njihove dopise i stavove.

„Vlada bi mogla da reaguje da se sindikati i poslodavci više uvažavaju“, kazao je Atanacković.

Socijalno-ekonomski savet danas nije razmatrao ni predlog da se povećaju dnevnica za odlazak u inostranstvo, a tu tačku povukao njen predlagač – Unija poslodavaca.

„Smatramo da je za privatni sektor povećanje sa 15 evra na 50 evra neoporezovanog dela dnevnica granica koja bi mogla da bude prihvatljiva. Nismo se mešali u to koja bi granica mogla biti u javnom sektoru“, kazao je Atanacković.

Predstavnik Saveza samostalnih sindikata Srbije Duško Vuković rekao da očekuje da će u procesu pregovora sa Evropskom unijom uloga Socijalno-ekonomskog saveta, kao i samih sindikata, morati da ojača.

On je istakao da je nedopustivo donošenje zakona bez javnih rasprava i konsultacija sa sindikatima i potvrdio da se to više puta dogodilo.

„U 7-8 važnih zakona takva procedura je izostala“, kazao je Vuković.

Na današnjoj sednici razmatrane su i mogućnosti za davanje proširenog dejstva za pojedine kolektivne ugovore. Kolektivni ugovor za estradne umetnike i muzičke izvodjače je, kako je rečeno, problematičan zbog toga što se ne zna koje je ministarstvo za njih zaduženo, a Ministaravo kulture i informisanja ih ne smatra kulturnim poslenicima.

Pomoćnik ministra za rad, zapošljavanje, boračku i socijalnu zaštitu Zoran Lazić istakao je da Vlada podržava kolektivno pregovaranje i insistira na tome.

Prema njegovim rečima u javnom sektoru postoji 17 kolektivnih ugovora, a u privatnom samo dva.

Današnja sednica Socijalno ekonomskog saveta bila je deveta ove godine, iako je predvidjeno da se to telo okuplja jednom mesečno, a po potrebi i češće.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Komentari (0)
Dodaj komentar