Ministarstvo: Posvećeni poštovanju zakona, KarGo ga krši

BEOGRAD – Ministarstvo građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture saopštilo je danas da je posvećeno poštovanju zakona i da, ako u oblasti transporta postoji bilo kakva nelegalnost ili protivpravnost, onda se ona može isključivo pripisati privrednom društvu „KarGo“.

Ministarstvo je povodom informacije da je kompanija Kar go danas dostavila dopis Republičkom javnom tužilaštvu istakla da su iznete neistinite i zlonamerne tvrdnje o navodnim pritiscima koje potpredsednica vlade i ministarka Zorana Mihajlović vrši na državne organe radi nelegalnog gašenja privrednog društva i udruženja građana Kar go.

„Ministarstvo građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture nikada nije vodilo, niti će voditi bilo kakvu kampanju protiv bilo kog privrednog društva. Kao i Vlada Srbije, resorno ministarstvo je posvećeno, pre svega, poštovanju zakona. Republika Srbija je pravna država u kojoj se poštovanje zakona ne može dovoditi u pitanje. Ako u oblasti transporta postoji bilo kakva nelegalnost ili protivpravnost onda se ona može isključivo pripisati privrednom društvu Kar go“, navedeno je u saopštenju.

U Ministarstvu ističu da se insistiranje na sprovođenju zakona ne može smatrati bilo kakvom vrstom pritiska.

Ukoliko zakoni važe za sve privredne subjekte u oblasti transporta, ne vidimo nijedan razlog zbog kog bi privredno društvo Kar go bilo izuzetak, poručilo je to ministarstvo.

Sve mere koje nadležni organi u postupku kontrole mogu primenjivati, uključujući institut „anonimnog korisnika“, predstavljaju zakonom propisana rešenja, a ne sprovođenje bilo čije lične volje.
Kako je navedneo, mišljenja na nacrt prethodnih izmena zakona Komisije za zaštitu konkurencije, Republičkog sekretarijata za zakonodavstvo i Ministarstva trgovine, turizma i telekomunikacija u proceduri pripreme zakona analizirana su i argumentovano pobijena od strane specijalizovanih službi ministarstva, kao vrsta primedbi koje ne stoje pre svega sa aspekta struke, o čemu je u pisanoj formi obavešten i Republički sekretarijat za zakonodavstvo.

„Nepoznavanje i pojednostavljeno shvatanje načina funkcionisanja državnih organa i pritisak na državne organe koju konstantnim medijskim kampanjama vrši privredno društvo Kar go“, kako bi se omogućilo njihovo nezakonito poslovanje, najbolji je dokaz da je Srbija uredila oblast transporta i da više u toj oblasti nije moguće zloupotrebljavati pojedine oblike prevoza putnika i neovlašćeno obavljati delatnost, bez sankcija“.

U Ministarstvu kažu da bi vlasnici privrednog društva Kar go kada se već obraćaju stranim ambasadama i Delegaciji EU trebalo da poseduju minimum savesti i poštenja i uporede svoje poslovanje sa presudom Evropskog suda pravde.

Takođe, podsećaju da ta presuda nedvosmisleno ukazuje na to da se vrste usluga koje se pružaju na način na koji posluje i privredno društvo Kar go ne smatraju u EU uslugom pružanja informacionih ili „inovativnih“ tehnolgija već čistom saobraćajnom uslugom, koja se mora uskladiti sa nacionalnim propisima transporta svake zemlje.

Srbija ne predstavlja izuzetak od ove EU prakse, zaključuje se u saopštenju.
Kompanija CarGo Tehnolodžiz i Udruženje građana „CarGo“ predali su danas dopis Republičkom javnom tužilaštvu o saznanjima iz kabineta ministarke saobraćaja da, kako navode, „Zorana Mihajlović vrši pritisak na različite državne organe u cilju nelegalnog gašenja privrednog društva i Udruženja građana“.

Ta kompanija je dostavila dopis Republičkom javnom tužilaštvu, kabinetu predsednika države Aleksandru Vučiću, kabinetu premijerke Ane Brnabić, Ministarstvu pravde, MUP-u, Višem tužilaštvu, Tužilaštvu za organizovani kriminal, Delegaciji EU u Srbiji, Savetu Evrope, Regionalnoj mreži tužilaca Jugoistočne Evrope, ambasadama SAD, Rusije, Nemačke, Francuske i Ujedinjenog Kraljevstva

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Komentari (0)
Dodaj komentar