MMF odložio kreditni aranžman s BiH

Medjunarodni monetarni fond (MMF) je odložio kreditni aranžman BiH, jer svi članovi Fiskalnog saveta BiH nisu potpisali pismo o namerama.

To je potvrdio rezidentni predstavnik MMF-a u BiH Francisko Parodi, navodeći da se zbog odlaganja potpisivanja pisma o namerama, morao odložiti na neodredjeno vreme sastanak Izvršnog odbora MMF-a, na kojem je trebalo da razmotri zahtev vlasti BIH za odobravanje proširenog aranžmana.

„Elementi programa kao i sadržaj pisma o namerama su usaglašeni izmedju misije MMF-a i organa vlasti BiH u maju 2016. Do danas MMF-u nije dostavljeno potpisano pismo o namerama“, navedeno je u saopštenju MMF-a.

Ranije je savetnik premijera Federacije BiH Goran Miraščić rekao za N1 da se aranžman odlaže zbog nedovoljno potpisa članova.

On nije mogao da govori o tome da odlaganje aranžmana ima veze sa uslovljavanjem potpisa predsedavajućeg Saveta ministara BiH Denisa Zvizdića i federalnog premijera Fadila Novalića na izmenu Sporazuma BIH i EU o stabilizaciji i pridruživanju.

Radio-televizija RS (RT RS) je objavila da se aranžman MMF-a sa BiH odlaže jer premijer Federacije BiH Fadil Novalić i predsedavajući Saveta ministara Denis Zvizdić nisu potpisali već usaglašeno pismo o namerama.

Zvizdić i Novalić su svoj potpis uslovljavali potpisom na izmeni Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju.

Aranžman sa MMF-om je koncipiran kao podrška Reformskoj agendi koja je dogovorena i sa Evropskom unijom, pa proizilazi i da je Agenda stavljena na čekanje.

Novi kredit od MMF trebalo je da iznosi 550 miliona evra, a odluka MMF o odlaganju može izazvati finansijsku nestabilnost na svim nivoima BiH.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Komentari (0)
Dodaj komentar