MMF: Rizici od narastanja duga najvećih svetskih ekonomija

Međunarodni monetarni fond je prvi put u više godina optimističan u pogledu globalnog ekonomskog rasta, ali upozorava na novi problem – narastajuće dugove najvećih svetskih ekonomija.

„Nivoi dugova rastu u ekonomijama Grupe 20 najrazvijenijih zemalja sveta (G20)“, izjavio je Tobijas Adrijan, šef Odeljenja za valutna i trzizšta kapitala MMF-a, prenosi agencija Frans pres.

Među privatnim preduzećima u tim zemljama, nivo zaduživanja je veći nego pre finansijske krize. Teret servisiranja duga je takođe skočio u nekoliko vodećih ekonomija, napomenuo je on.

Predočavajući da se očekuje da centralne banke Sjedinjenih Država i Evrope pooštre monetarne politike, on je ukazao da to „uvećava rizik tokom vremena od naglog povećanja kamatnih stopa“.

Predstavljajući najnovije MMF-ove procene rizika u svetskom finansijskom sistemu, Adrijan je naglasio da su izuzetno niske kamatne stope u proteklih nekoliko godina omogućile zemljama da se jeftino zadužuju radi finansiranja izlaska iz recesije.

Taj oporavak još nije završen, rekao je on, dodajući da su niske kamate još uvek potrebne.

Istovremeno, kako je primetio, „takvo okruženje gaji samozadovoljstvo“, pri čemu se gomilaju rizici na nekoliko frontova. Argumentujući tu tvrdnju, on je kao primere naveo „super zvezde među zemljama u usponu, kao što su Kina, Brazil i Turska“.

Adrijan je kazao da Kina nastavlja da finansira rast putem ekspanzije kredita, posebno kredita iz „bankarstva u senci“ koje je izvan regulisanog bankarskog sistema.

Druga strana problema je zavisnost tržišta u usponu i ekonomija sa niskim prihodima od eksternog finansiranja, naročito od priliva portfolio investicija. Oko 300 milijardi dolara takvih sredstav će se uliti u ove zemlje 2017. godine, podržavajući njihov rast.

„To je, šire posmatrano, dobra vest. Ali, veće oslanjanje na zaduživanje u inostranstvu može u određnom trenutku da postane slaba tačka, pre svega zemalja sa niskim dohotkom, ako se ti resursi ne koriste dobro“, konstatovao je zvaničnik MMF-a.

To čini takva tržišta podložnim šokovima, kao što su geopolitička previranja i skokovi kamatnih stopa, što bi povećalo troškove duga i moglo da izazove nagli odliv portfolio investicija, zaključio je Adrijan.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

ekonomijaMMF
Komentari (0)
Dodaj komentar