MMF: Svetska ekonomija mora da izbegne samopovređivanje

VAŠINGTON – Američka ekonomija ima dobre rezultate, ali nije imuna na spoljne izazove koji bi mogli da utiču na njen napredak, ocenio je danas vršilac dužnosti predsedavajućeg Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) Dejvid Lipton.

On je rekao da ekonomija SAD napreduje dobro i u vremenima kada je globalna trgovina vrlo spora, ali da bi „brojni događaji u svetu mogli da utiču na američku ekonomiju“, zbog čega bi trebalo da bude na oprezu.

„U našem osnovnom scenariju nemamo recesiju, ali u svetlu trgovinskih i tehnoloških tenzija, u svetlu dešavanja na finansijskim tržištima, ranjivosti se nagomilavaju“, dodao je Lipton, a prenosi američka TV mreža CNBC.

Američko-kineske trgovinske tenzije i tarife kao njihov rezultat negativno utiču na potrošače, kao i na mnoge proizvođače u obe zemlje, ocenili su u maju vodeći ekonomisti MMF-a, upozorivši da će povećanje carina „znatno podriti raspoloženje na poslovnom i finansijskom tržištu, poremetiti globalne lance snabdevanja i ugroziti projektovani oporavak globalnog rasta u 2019. godini“, podseća se u tekstu.

Lipton je rekao da će, ukoliko dođe do globalne recesije (iako MMF ne predviđa takav scenario), centralne banke i vlade morati da budu spremne da reaguju odgovarajućom monetarnom i fiskalnom politikom.

„Poslednji je trenutak da svet izbegne izazivanje krize – to znači da rešava trgovinske i tehnološke tenzija kroz dijalog tako da ne zadaje povrede sam sebi, već da bude spreman da odgovori ukoliko ekonomija uspori“, zaključio je Lipton.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Komentari (0)
Dodaj komentar