MMF uplatio na račun BiH 308 mln evra SDR-a

SARAJEVO – Međunarodni monetarni fond doznačio je sredstva na račun Centralne banke BiH (CBBiH), po osnovu alokacije Specijalnih prava vučenja (SDR), u iznosu od 602 miliona i 540 hiljada KM (308 miliona evra).

U skladu sa važećim zakonskim i podzakonskim aktima, CBBiH će, kao fiskalni agent Bosne i Hercegovine, za doznačena sredstva odobriti protivvrednost u iznosu od 602,54 miliona KM na depozitni račun po MMF transakcijama – glavni račun Ministarstva finansija i trezora BiH, prenosi portal klix.ba.

Centralna banka Bosne i Hercegovine će vršiti raspodelu sredstava na bazi odgovarajuće instrukcije Ministarstva finansija i trezora BiH, kao vlasnika računa.

„MMF ima ovlašćenje da stvara bezuslovnu likvidnost kroz opštu raspodelu SDR-a zemljama članicama u proporciji sa njihovim učešćem u kapitalu MMF tj. kvotama. Kvota BiH u MMF-u je 0,06 posto“, saopšteno je iz CBBiH.

Kao odgovor na najnoviju krizu uzrokovanu pandemijom kovid-19, Odbor guvernera MMF-a je 2. augusta 2021. doneo odluku o novoj alokaciji oko 450 milijardi SDR-a, što je ekvivalentno iznosu od oko 650 milijardi dolara, a sredstva su doznačena zemljama članicama Fonda u ponedeljak u SDR valuti, na njihove račune držanja SDR-a kod MMF-a, po odgovarajućim kvotama.

Alokacija ovog novca ne predstavlja klasični kreditni aranžman jedne zemlje sa MMF-om. Obaveza po osnovu ove alokacije sastoji se od mesečno obračunatih troškova na kumulativni iznos alokacije SDR-a, koji se MMF-u plaćaju kvartalno (februar, maj, august i novembar). Naknada se sastoji od kamatne stope za SDR, uvećane za jedan bazni poen (0,01) naknade za usluge MMF-a. Obavezu plaćanja naknade snose nivoi u BiH kojima se raspodeljuje odgovarajući iznos sredstava, dodaje se u informaciji.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Komentari (0)
Dodaj komentar